Cum au fost JUDECAŢI ziariştii români de STABORUL condus de bulibaşa NĂZDRĂVAN. Ce a păţit SABBAGH

Cum au fost JUDECAŢI ziariştii români de STABORUL condus de bulibaşa NĂZDRĂVAN. Ce a păţit SABBAGH

Ziariştii români au fost judecaţi de un stabor pentru că, socoteau liderii romilor, nu earu obiectivi şi foloseau cuvinte ca "ţigan", "palate cu turnuleţe", "tuciuriu", "ţiganie"…

La judecata petrecută la începutul lunii martie 2007, la iniţiativa Romani Criss şi Agenţiei de Monitorizare a Presei, ziariştii prezenţi cu constatat că staborul “Kriss Romano”, condus de bulibaşa, care era şi el jurnalist, din Craiova, Vasile Velcu Năzdravan, nu a respectat regulile unui tribunal tradiţional ţigănesc.

Unul dintre ziariştii prezenţi, Kallai Laszlo, constata că: “Una dintre aceste încălcări s-a referit la derularea procesului când "le este interzis femeilor să ia cuvântul. În cazul nerespectării, vor fi amendate sau gonite din zona unde are loc judecata", se arată în codul de procedură al bulibaşei din Craiova. De asemenea, nu a fost pusă în aplicare o altă regulă de bază a staborului. Este vorba de blestemele asupra copiilor, cu carne de porc grasă, cu picioarele în apă cu cruce făcută şi în genunchi. Nici numărul juraţilor nu a fost cel stabilit de regulile unui stabor. Astfel jurnaliştii ar fi trebuit judecaţi de către cel puţin cinci magistraţi. Nu a fost aşa. Au fost doar doi. Având în vedere acestea, staborul convocat de Romani Criss este practic recuzabil”.

Staborul este un tribunal tradiţional al romilor care funcţionează pe baza unor reglementări nescrise, dar respectate cu sfinţenie, ceea ce nu a fost cazul în ce-i priveşte pe ziarişti. Ei au avut certitudinea că erau condamnaţi dinainte.

Pârâţii au fost chemaţi pentru a îndeplini o simplă procedură. Partea vătămata, grefier şi procuror a fost coordonatoarea Romani Criss, Cezara David. Apărarea a fost asigurată de şeful Agenţiei de Monitorizare a Presei, Mircea Toma, acuzat şi el în calitate de jurnalist, şi reprezentanta Consiliului National pentru Combaterea Discriminării.

Partea vătămata a cerut pedepsirea tuturor jurnaliştilor, chiar şi a celor care nu scriseseră în viaţa lor vreun cuvânt despre romi. Practic, staborul condus de Vasile Velcu Năzdravan a acceptat să judece un caz în care, pe baza unei vine colective imaginate, au fost puşi la zid toţi jurnalistii.

Realizatorului emisiunii "112" de la Prima TV, Cristian Sabbagh, a fost cea mai importantă victimă a staborului, fiind decăzut din calitatea de jurnalist. El a fost găsit vinovat că, în cazurile de infracţiuni filmate cu precădere în cartierul Ferentari, produsul jurnalistic nu raspunde la cele cinci întrebări ale ştirii, fără ca instanţa să înţeleagă că este vorba despre o emisiune şi nu despre o ştire. Totuşi, staborul nu a denunţat faptele jurnalistului la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminarii. Oricum, decizia staborului prezidat Năzdrăvan nu are putere executorie asupra condamnatului pâna ce acesta nu se va declara rom, lucru care nu s-a întâmplat nici după zece ani.