Evenimentul Zilei > Actualitate > Joe Biden vrea să închidă închisoarea Guantanamo. Mișcări importante în SUA
Joe Biden vrea să închidă închisoarea Guantanamo. Mișcări importante în SUA

Joe Biden vrea să închidă închisoarea Guantanamo. Mișcări importante în SUA

Președintele american Joe Biden, abia ales în funcție, și-a propus să închidă celebra închisoare Guantanamo până își termină mandatul.

Joe Biden vrea să închidă celebra închisoare din Cuba, Guantanamo Bay.

Anunțul vine chiar din partea purtătorului de cuvânt de la Casa Albă.

„Preşedintele Joe Biden doreşte să închidă închisoarea din Guantanamo înaintea încheierii mandatului său”, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jen Psaki.

Abia ales în funcție, Joe Biden pare că calcă pe urmele predecesorului său Barack Obama. El vrea să prea promisiunea sa de campanie pe care nu a putut-o îndeplini la momentul respectiv.

Obama nu a reușit să facă acest lucru din cauza lipsei unui compromis cu Congresul.

Informația a fost dezvăluită, de fapt, în timpul unei conferințe de presă. Jurnaliștii au întrebat dacă închiderea închisorii Guantanamo se află pe lista lui Joie Biden.

Joe Biden vrea să închidă închisoarea Guantanamo Bay

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe a răspuns: „Cu siguranţă este scopul şi intenţia noastră”.

„Prin urmare, am început un proces împreună cu Consiliul Naţional de Securitate (…) pentru a colabora cu diferitele agenţii federale şi pentru a evalua situaţia actuală (…) pe care am moştenit-o de la executivul anterior”, a adăugat Jen Psaki.

Spre deosebire de Biden, Donald Trump voia să mențină deschisă închisoare. Pe parcursul mandatului său de patru ani nu s-a arătat interesat de a o închide. El considera că închisoarea poate găzdui în continuare „băieți răi”.

Donald Trump şi-a arătat disponibilitatea de a menţine deschisă închisoarea Guantanamo pentru „a o umple cu băieţi răi”. Și-a păstrat poziţia și şi-a menţinut-o în timpul mandatului.

Guantanamo, una dintre cele mai dure închisori din lume

Închisoarea militară găzduieşte deţinuţi care au legătură cu „războiul împotriva terorismului”.

Printre aceştia se află pakistanezul Khaled Sheikh Mohammed, autoproclamat creier al atacurilor din 11 septembrie 2001. În prezent găzduieşte aproximativ 40 de deţinuţi, dintre care 26 sunt consideraţi prea periculoşi pentru a fi eliberaţi. Procedurile legale continuă din cauza complexităţii cazurilor lor, scrie Agerpres.