Joe Biden susține că Vladimir Putin nu glumește atunci când vorbește despre folosirea armelor nucleare

Sursa foto: Kremlin

Președintele Joe Biden a declarat că perspectiva ca președintele Vladimir Putin să folosească arme nucleare în războiul cu Ucraina este o amenințare pe care o ia foarte în serios.

Putin „nu glumește atunci când vorbește despre potențiala utilizare a armelor nucleare tactice sau a armelor biologice sau chimice, deoarece armata lui este... slabă”, a spus Biden în timp ce vorbea la o strângere de fonduri din New York.

„Nu ne-am confruntat cu perspectiva Armaghedonului de la Kennedy și de la criza rachetelor din Cuba”, a spus președintele, explicând că nu crede că există o modalitate de a folosi arme nucleare tactice care să nu ducă la Armaghedon.

Putin a amenințat cu folosirea armelor nucleare când a anunțat mobilizarea militară parțială și a escaladat războiul pe 21 septembrie. „Integritatea teritorială a patriei noastre, independența și libertatea noastră vor fi asigurate, repet, cu toate mijloacele pe care le avem”, a spus Putin în discursul său din septembrie. „Cei care încearcă să ne șantajeze cu arme nucleare ar trebui să știe că vânturile dominante se pot întoarce în direcția lor”.

Sursa foto: EPA/JIM LO SCALZO / POOL

Analiștii au tras un semnal de alarmă cu privire la declarațiile recente ale lui Putin, dar au menținut că șansele ca acest lucru să se întâmple rămân încă scăzute. Hans Kristensen, director al Proiectului de informații nucleare la Federația Oamenilor de Știință Americani, a declarat că amenințările reflectă o schimbare în retorica lui Putin în războiul nuclear, dar că încă nu se stabilește dacă aceasta înseamnă o schimbare în „planificarea reală”.

Incapacitatea forțelor rusești

Oamenii ar trebui să fie „extraordinar de îngrijorați”, a spus Kristensen, și că ar trebui depuse „eforturi deliberate” pentru a convinge Rusia de consecințele ducerii conflictului la următorul nivel.

George Barros, un analist militar la Institutul pentru Studiul Războiului, a mai spus că, deși nu ar trebui exclusă posibilitatea ca Putin să folosească arme nucleare, acel „risc este scăzut”. „Problema rușilor este că, pentru a exploata în mod corespunzător condițiile care sunt create de o armă nucleară tactică, trebuie să aibă forțe care sunt coezive, coerente și cu un nivel moral ridicat”, a spus Barros, adăugând: „ Nu cred că armata rusă, în acest moment, are capacitatea sau moralul să poată face asta”, potrivit Business Insider.