Joe Biden: SUA au lichidat stocul de arme chimice

Joe Biden: SUA au lichidat stocul de arme chimice Sursa foto: Twitter/ X

Statele Unite au distrus ultima rezervă declarată de arme chimice, a anunţat preşedintele Joe Biden, punând capăt unui efort de zeci de ani. Liderul de la Casa Albă îndeamnă și alte țări să urmeze exemplul țării sale și să rezolve problema armelor chimice.

Statele Unite ale Americii au finalizat vineri distrugerea tuturor rezervelor de arme chimice. Este o piatră de hotar care, potrivit preşedintelui Joe Biden, ''ne aduce cu un pas mai aproape de o lume lipsită de ororile" acestor tipuri de arme, transmite agenția EFE.

Stocul de agenți chimici al SUA avea 40.000 de tone în 1968

Ca parte a Convenţiei privind armele chimice, ratificată de Senatul american în 1997, SUA şi ceilalţi semnatari i documentului trebuie să îşi distrugă stocurile de arme chimice până la data da 30 septembrie 2023.

Ultimele două depozite erau în Pueblo County, Colorado, unde se aflau aproximativ 2.600 de tone de gaz muştar în aproximativ 780.000 de muniţii, şi în estul Kentucky. Ultimele arme din primul depozit au fost distruse luna trecută, în vreme ce distrugerea armelor chimice din cel de-al doilea depozit, numit Blue Grass Army Depot, a fost finalizată vineri. Ultimul deposit conţinea inițial 523 de tone de sarin, gaz muştar şi gaz VX în obuze şi rachete.

Ne puteți urmări și pe Google News

Stocul de agenţi chimici al SUA ajunsese la aproape 40.000 de tone în 1968, potrivit Centrului pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor.

Statele Unite au acţionat neobosit de mai bine de 30 de ani pentru a-şi elimina arsenalul de arme chimice. Astăzi sunt mândru să anunţ că aţi distrus în siguranţă ultima muniţie din acel stoc", a declarat Biden într-un comunicat oficial.

Armele chimice sunt folosite începând cu Primul Război Mondial

În aceeași intervenție, preşedintele a subliniat că administraţiile succesive au decis ca dezvoltarea acestor arme și desfăşurarea lor în continuare să fie stopate.

Distrugerea completă a arsenalului, a punctat Biden, nu doar că respectă angajamentul asumat prin Convenţia privind armele chimice, care interzice tocmai dezvoltarea, producerea, depozitarea, transferul şi utilizarea acestui tip de arme, dar permite "pentru prima dată unei organizaţii internaţionale să verifice distrugerea unei întregi categorii de arme declarate de distrugere în masă".

Alertă mondială! Putin a trecut la „substanțe otrăvitoare”. Forțele ruse au folosit „Arma chimică” asupra civililor

Sursă: Mikhail Semenov | Dreamstime.com

"Le mulţumesc miilor de americani care au investit timp şi talent în această misiune nobilă şi plină de provocări", a mai a declarat Biden. Liderul de la Casa Albă a îndemnat acele ţări care nu au ratificat convenţia respectivă să o facă, astfel încât protestul global cu privire la armele chimice "să-şi poată atinge potenţialul deplin".

Potrivit Reuters, anunțul președintelui arată că se pune astfel capăt unui efort de zeci de ani în vederea eliminării acestor arme mortale folosite pentru prima dată pe scară largă în Primul Război Mondial.