Joe Biden se poate împărtăși, chiar dacă susține avortul: Ce a hotărât Consiliul Episcopilor Catolici din SUA

Joe Biden se poate împărtăși, chiar dacă susține avortul: Ce a hotărât Consiliul Episcopilor Catolici din SUA Joe Biden. Sursa foto: Arhiva EVZ

Consiliul Episcopilor Catolici din Statele Unite ale Americii (SUA) a luat o decizie istorică. În conferința de miercuri, membrii consiliului au votat cu o majoritate covârșitoare aprobarea unui document care a fost departe de a refuza dreptul la Sfânta Împărtășanie a președintelui Joe Biden și a altor politicieni care susțin avortul. Conservatorii din Biserică au făcut presiuni, în ciuda îndrumărilor Papei Francisc.

Documentul - care a trecut cu 222 de voturi pentru, 8 împotrivă și 3 abțineri - ar avea nevoie de aprobarea Vaticanului înainte de a se lua orice acțiune care ar viza direct orice oficial ales. „Este într-adevăr ceva menit să-i ajute pe catolici să înțeleagă intenția Euharistiei”, a declarat Chieko Noguchi, purtător de cuvânt al Conferinței Episcopilor Catolici din SUA.

Episcopii din SUA au votat împotriva retragerii dreptului la împărtășanie a celor care susțin avortul

Un proiect al documentului conținea prevederi echidistante care erau departe de a refuza împărtășirea lui Biden sau a altora care susțin dreptul la avort. Singura prevedere care părea îndreptată către Casa Albă preciza: „Laicii care exercită o formă de autoritate publică au o responsabilitate specială de a întruchipa învățătura Bisericii în slujirea binelui comun”.

În timpul unei vizite în Italia, în luna octombrie, președintele SUA, Joe Biden, a declarat că Papa Francisc i-a transmis că este fericit că este un „bun catolic” și i-a spus că ar trebui să continue să primească împărtășania.

Ne puteți urmări și pe Google News

Lui Biden, care este un catolic devotat de o viață, i s-a refuzat împărtășania în 2019 la o biserică catolică din Carolina de Sud din cauza sprijinului său pentru dreptul la avort.

Papa Francisc s-a pronunțat împotriva demersurilor unor episcopi americani de a permite episcopilor individuali să refuze împărtășania politicienilor care susțin dreptul la avort. Mișcarea de refuz a împărtășaniei este condusă de o aripă mai conservatoare a Bisericii Catolice.

Joe Biden, în conflict cu Biserica din cauza susținerii căsătoriilor gay

Sprijinul președintelui pentru dreptul la avort și căsătoriile gay l-a pus adesea în conflict cu liderii bisericii. Biden a declarat că, personal, se opune avortului, dar nu crede că ar trebui să își impună opiniile asupra restului societății.

Președintele participă săptămânal la slujbă, poartă adesea la încheietura mâinii rozariul fiului său decedat și vorbește frecvent despre rolul important pe care credința îl joacă în viața sa, în special pentru a-l ajuta să treacă peste suferință.

Prima soție a lui Biden și fiica sa au murit în 1972 într-un accident de mașină, imediat după ce Biden și-a câștigat mandatul de senator al SUA. Fiul lui Biden, Beau, un veteran al Războiului din Irak care a fost procuror general al statului Delaware, a murit în 2015 de cancer la creier, la vârsta de 46 de ani.

Președintele a declarat că administrația sa este „profund angajată” față de dreptul unei femei de a face avort și că administrația sa va „proteja și apăra acest drept”. El a criticat recent o lege a statului Texas care interzice avortul după șase săptămâni de sarcină ca fiind „extremă” și a declarat că aceasta „încalcă flagrant” dreptul constituțional al femeii de a face avort, așa cum a fost afirmat prin decizia istorică a Curții Supreme Roe vs. Wade.

Biden a mai spus că va încerca să elimine amendamentul Hyde, legea federală care interzice ca banii federali să fie folosiți pentru plata avorturilor, cu excepția cazurilor de viol, incest sau când viața mamei este în pericol. Biden a susținut anterior amendamentul Hyde, dar și-a schimbat poziția la începutul acestui an, pe fondul criticilor venite din partea rivalilor săi democrați la președinția din 2020, potrivit CNN.