Joe Biden a luat o decizie crucială privind Iranul, după atacul sângeros din Iordania
- Alexandru Stan
- 1 februarie 2024, 23:41
Răspunde SUA la atacul cu dronă din Iordania, sprijinit de Iran? Milițiile sprijinite de Iran au vizat 160 de facilități militare americane.
Joe Biden, președintele SUA, a promis un „răspuns” după atacul terorist cu dronă din Iordania care a ucis trei și a rănit alți zeci de militari americani. Autorii sunt milițiile irakiene susținute de Iran.
Republicanii pun presiune pe președinte și se așteaptă să dea o lovitură mai puternică decât cele anterioare împotriva Iranului și a milițiilor pe care le sprijină.
Miliții sprijinite de Iran au vizat facilități militare americane în Irak și Siria de peste 160 de ori de la octombrie.
Joe Biden a luat o decizie crucială în privința Iranului
Pentru Biden, a fost o mare provocare cum să răspundă la atacul cu dronă, cel mai grav atac asupra forțelor americane din regiune de la bombardamentul de la Abbey Gate care a ucis 13 militari americani în ultimele zile ale retragerii din Afganistan.
SUA au efectuat în ultimele luni mai multe atacuri care au vizat depozitele de arme ale milițiilor pro-iraniene din Irak și Siria. Până în prezent, niciuna dintre aceste lovituri nu i-a descurajat pe militanți, ale căror 165 de atacuri au rănit peste 120 de militari americani din regiune din octombrie 2023.
Lt. Gen. Mark Hertling, retras, a spus că moartea militarilor americani „a depășit cu siguranță linia roșie a președintelui” și atât oficialii, cât și analiștii se așteaptă la un răspuns mai robust, care nu este neapărat limitat la o țară sau o zi. Dar oficialii au sugerat că este puțin probabil ca SUA să lovească în Iran. Biden a decis să nu atace Iranul. Nu dorește război direct cu țara populată de 87 milioane de oameni, cu o armată de 587.000 de militari activi și condus de un regim teocratic de la revoluția islamică din 1979. Este exclusă orice lovitură în interiorul granițelor Iranului.
Situația din Orientul Mijlociu, tot mai tensionată
Deși SUA consideră Iran în ultimă instanță ca fiind responsabil pentru atacuri, având în vedere sprijinul financiar și militar al Teheranului pentru grupurile sale proxy, nu există încă indicii că Iranul a ordonat în mod explicit atacul mortal de duminică. Nu sunt dovezi că a intenționat să comită un act de escaladare deliberată împotriva SUA după contribuția adusă la atacurile Hamas împotriva Israelului. Guvernul iranian a negat, de asemenea, că ar fi implicat.
Administrația Biden ar putea decide să lovească grupările de miliții pro-iraniene din Irak, Siria sau ambele țări și ar putea, de asemenea, să vizeze conducerea milițiilor regionale. Un atac cibernetic ofensiv este o altă opțiune, au remarcat oficialii. Secretarul de stat Antony Blinken a spus că Orientul Mijlociu traversează cea mai periculoasă situație de la 1973 încoace. El a adăugat că răspunsul SUA „ar putea fi la mai multe niveluri, în etape și în timp”.
„Nu căutăm un război cu Iranul. Nu căutăm un conflict mai larg în Orientul Mijlociu”, a declarat John Kirby, coordonatorul comunicării strategice pentru Consiliul Național de Securitate, pentru CNN. „De fapt, fiecare acțiune pe care a întreprins-o președintele a fost concepută pentru a de-escalada, pentru a încerca să reducă tensiunile”.
Joe Biden a vorbit cu familiile victimelor
Biden a vorbit marți cu familiile celor trei soldați și va participa la transportarea trupurilor neînsuflețite ale acestora la Dover Air Force Base vineri, au spus oficialii. Președintele și-a exprimat recunoștință pentru cei trei membri ai serviciilor militare și le-a transmis familiilor „cât de mândri suntem cu toții de serviciul lor, cum îi plângem și simțim această durere pentru pierderea lor”.
Biden „s-a asigurat că acele familii știau că nu numai că acel serviciu și sacrificiu vor fi onorate și respectate, dar că vor continua să primească sprijinul de care au nevoie”, a declarat John Kirby.
Atacul a fost cel mai grav dintre zecile de lovituri lansate de grupurile de miliții sprijinite de Iran asupra forțelor americane din Orientul Mijlociu de la 7 octombrie. Împreună cu aceste lovituri, rebelii houthi sprijiniți de Iran din Yemen au atacat în mod repetat navele din Marea Roșie, o rută maritimă internațională crucială.
O miliție islamică face un pas înapoi
SUA cred că un grup umbrelă de militanți numit Rezistența Islamică din Irak a fost în spatele atacului cu dronă din Iordania care a ucis trei membri ai serviciilor militare americane, a declarat Casa Albă miercuri.
„Credem că atacul din Iordania a fost planificat, resursat și facilitat de un grup umbrelă numit Rezistența Islamică din Irak, care conține mai multe grupuri, inclusiv Kata’ib Hezbollah”, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby.
În semnul unui posibil efort de a reduce tensiunile și riscurile declanșării unui război regional, cea mai puternică miliție sprijinită de Iran din Irak, Kataib Hezbollah, a anunțat marți suspendarea operațiunilor militare împotriva forțelor americane din regiune la două zile după atacul cu dronă din Iordania.
„Anunțăm suspendarea operațiunilor militare și de securitate împotriva forțelor de ocupație (trupele americane) - pentru a preveni rușinea guvernului irakian”, a spus Kataib Hezbollah într-un comunicat. „Vom continua să apărăm poporul nostru din Gaza în alte moduri și le recomandăm bravilor mujahedini ai Brigăzilor Hezbollah Libere să [desfășoare] apărare pasivă (temporar) dacă se produce vreo acțiune americană ostilă față de ei”.
China avertizează că va urma un cerc vicios al răzbunării
Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Wang Wenbin, a comunicat marți că Iranul nu are nimic de-a face cu atacul.
„Sperăm ca toate părțile să rămână calme și reținute… pentru a evita să cadă într-un ciclu vicios al răzbunării și pentru a preveni escaladarea ulterioară a tensiunilor regionale”, a adăugat el.
“Situația din Orientul Mijlociu este în prezent foarte complexă și sensibilă”, a spus Wang.