Război în Israel, ziua 116. Armata israeliană pregătește extinderea conflictului. Un nou front va fi deschis
- Ionel Sclavone
- 30 ianuarie 2024, 06:15
Armata israeliană se pregătește pentru extinderea războiului în zona de nord, la granița cu Libanul, împotriva Hezbollah. Aici au loc zilnic schimburi de focuri cu luptătorii organizației susținute de Iran.
Război în Israel, ziua 116. Armata israeliană se pregătește pentru noi operațiuni militare în zona de nord a țării la granița cu Liban. Ministrul Apărării, Yoav Gallant, a declarat că IDF „va intra în acţiune foarte curând”. Aici au loc zilnic schimburi de focuri cu Hezbollah, relatează AFP.
Ministrul i-a informat pe militarii staţionaţi în apropierea graniţei cu Fâşia Gaza că vor părăsi zona pentru a ajunge în nordul ţării. El a precizat că rezerviştii vor părăsi poziţiile pentru aceste operaţiuni viitoare. Yoav Gallant a declarat că Hamas duce lipsă de provizii şi muniţie, dar a precizat că războiul va mai dura câteva luni.
„Vor intra în acţiune în curând (...) aşa că forţele din nord sunt întărite”, a spus Yoav Gallant.
Șeful Statului Major, Herzi Halevi, a declarat că probabilitatea unui război în nord este „mult mai mare decât era în trecut”. După atacul din 7 octombrie, schimburi de focuri au avut loc zilnic între armata israeliană şi Hezbollah. Peste 200 de persoane au fost ucise în Liban, potrivit unui bilanţ AFP.
שלוש מטרות, תוצאה אחת ברורה -
שוחחתי היום עם לוחמי ולוחמות התותחנים בגבול עזה, פעילות הכוחות מתקדמת וההישגים משמעותיים.
את מטרות המלחמה לפירוק החמאס והשבת החטופים, נשיג בתנאי שנשמור על המטרה השלישית: אחדות עם ישראל. pic.twitter.com/fBl8ftJxw9
— יואב גלנט - Yoav Gallant (@yoavgallant) January 29, 2024
Război în Israel ziua 116. IDF a eliminat jumătate din agenții Hamas
Ministrul Apărării Yoav Gallant a anunțat că cel puțin jumătate dintre agenții Hamas din Gaza au fost uciși sau răniți. Anunțul a fost făcut în timpul unei întâlniri cu rezerviștii Forțelor de Apărare Israeliene (IDF).
„Suntem într-un război lung, dar la final vom învinge Hamas”, a spus el.
Ministrul a spus că, deși teroriștii opun rezistență, situația lor este dificilă. Aceștia reușesc foarte greu să aibă grijă de ei înșiși, de răniții lor și de alte lucruri.
„Am ucis deja un sfert dintre teroriștii Hamas și același număr sunt răniți”, a mai declarat Gallant, potrivit Times of Israel.
IDF coming for you Sinwar pic.twitter.com/RG7SbcTIzn
— Open Source Intel (@Osint613) January 29, 2024
Rachete lansate asupra Israelului
Gruparea teroristă Hamas a lansat, luni, un baraj de rachete asupra Tel Avivului şi a oraşelor din apropiere. A fost vorba despre un atac cu rachete cu rază lungă de acţiune după o perioadă de relativă linişte în centrul Israelului, informează Reuters. Hamas a revendicat responsabilitatea pentru atacuri.
Armata israeliană a anunțat că au fost lansate 15 rachete, dintre care şase au fost interceptate. IDF încearcă, de regulă, să doboare doar acele rachete care ar urma să lovească zone populate.
Sirenele au răsunat în marile oraşe din centrul Israelului, făcându-i pe locuitori să se retragă spre adăposturi.
Poliţia a anunţat că desfășoară o operaţiune de îndepărtare a fragmentelor care au căzut în cel puţin o suburbie a oraşului Tel Aviv. În urma atacurilor, nu s-au înregistrat victime.
Speranțe la pace din Statele Unite
Un cadru pentru un armistițiu în Gaza și eliberarea ostaticilor reținuți de la atacul Hamas va fi transmis mișcării islamiste palestiniene. Anunțul a fost făcut de premierul Qatarului, Mohammed ben Abdulrahmane Al-Thani, de la Washington. El a avut mai multe întâlniri cu oficiali americani, israelieni și egipteni, potrivit AFP. Qatarul, alături de Egipt și Statele Unite, conduce eforturile de mediere între Israel și Hamas.
Mohammed ben Abdulrahmane Al-Thani a arătat că în discuțiile de la Paris din această săptămână s-au înregistrat „progrese semnificative”. El a vorbit la un eveniment organizat de think-tank-ul american Atlantic Council.
Prim-ministrul a anunțat că s-a ajuns la un cadru pentru un armistițiu etapizat. Astfel, femeile și copiii luați ostatici vor trebui fi eliberați primii, iar ajutorul umanitar va intra în Fâșia Gaza asediată. Părțile implicate „speră să transmită această propunere către Hamas și să o determine să se angajeze în mod pozitiv și constructiv în acest proces”, a continuat el.
Al-Thani a declarat că Hamas a „cerut în mod clar” o „încetare permanentă a focului înainte de negocieri”. Iar propunerea actuală „ar putea duce la o încetare permanentă a focului în viitor”.
#Breaking: Qatar PM: “A possible US retaliation over the attack on US soldiers would impact hostage talks and regional security.”
Is this some sort of extortion? pic.twitter.com/pLtAjAI1tY
— Open Source Intel (@Osint613) January 29, 2024
Tunel Hamas sub un cimitir din Gaza
Armata israeliană a anunțat că a descoperit un tunel amenajat de teroriștii Hamas sub un cimitir din Gaza, Bani Suheila. Este un tunel subteran lung de 1 km care a fost folosit de teroriști pentru a lansa atacuri împotriva IDF atât deasupra, cât și sub pământ.
În interiorul tunelului, au arătat reprezentanții IDF, au fost eliminați mai mulți militanți Hamas și au localizat explozibili, uși rezistente la explozie.
Tot aici a fost descoperit și biroul unui comandant al batalionului Hamas care a gestionat masacrul din 7 octombrie, dar și un centru de comandă și control.
Located under Gaza’s Bani Suheila Cemetery: 1km long underground terrorist tunnel.
The tunnel was used by Hamas to direct attacks against the IDF both above and below ground. Inside the tunnel, our troops eliminated terrorists and located explosives, blast-proof doors, an… pic.twitter.com/Bl1lPvSwlO
— Israel Defense Forces (@IDF) January 29, 2024
Muzicienii suedezi cer excluderea Israelului de la Eurovision
Peste 1000 de cântăreţi şi muzicieni suedezi au solicitat Uniunii Europene de Radiodifuziune (EBU) să excludă Israelul de la concursul Eurovision 2024, transmite DPA. Ziarul Aftonbladet a publicat o scrisoare deschisă, semnată de muzicieni printre care Robyn, Fever Ray şi duo-ul indie folk First Aid Kit.
Suedia organizează în acest an concursul Eurovision, în luna mai. Muzicienii au criticat decizia EBU de a permite Israelului să participe, în pofida „războiului brutal din Gaza”, conform scrisorii deschise. Cea de-a 68-a ediţie a Eurovision va începe la 11 mai la Malmö, după ce ediţia precedentă a fost câştigată de cântăreaţa suedeză Loreen cu piesa „Tattoo”.
Organizatorii au respins în prealabil solicitările pentru excluderea Israelului, invocând natura nonpolitică a concursului. Cu toate acestea, semnatarii i-au acuzat pe organizatori de dublu standard. Astfel, ei au menționat muzicienii din Rusia care nu sunt lăsaţi să participe la Eurovision în contextul războiului cu Ucraina din 2022.
Israelul participă de mult timp la concursurile Eurovision şi în competiţiile fotbalistice europene, deși țara nu se află geografic în Europa.