Joe Biden nu vrea să netezească drumul Ucrainei către aderarea la NATO

Joe Biden nu vrea să netezească drumul Ucrainei către aderarea la NATO Statele Unite acuzate de Garry Kasparov că negociază pacea cu Rusia, fără Ucraina. Sursa foto: UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE

Ucraina nu va beneficia de un tratament preferenţial pentru procesul ei de aderare la NATO, în ciuda invaziei ruse, a declarat sâmbătă preşedintele american Joe Biden, citat de France Presse.

Întrebat de jurnalişti dacă intenţionează să facă "mai uşoară" pentru Kiev aderarea la Alianţa atlantică, Biden a răspuns "nu", asigurând că Ucraina ar trebui "să respecte toate criteriile. Aşa că nu o vom face uşoară".

Președintele SUA, Joe Biden, a descris de asemenea drept "total iresponsabilă" desfăşurarea primelor focoase nucleare ruseşti în Belarus.

Această desfăşurare este rezultatul unui acord anunţat în martie între preşedintele rus Vladimir Putin şi preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko, care a împrumutat Rusiei teritoriul ţării sale pentru a ataca Ucraina, notează AFP.

Ne puteți urmări și pe Google News

Remarcile lui Biden vin înaintea următorului summit anual al NATO de la Vilnius, în Lituania, care va avea loc în perioada 11-12 iulie.

Un subiect extrem de fierbinte: aderarea Ucrainei la NATO

Ucraina nu va fi invitată să adere la Alianţă la acest summit, a precizat deja vineri secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, deşi a subliniat că Ucraina va deveni "membră NATO la un moment dat". Invitaţia este prima etapă în procesul de aderare.

Alianţa doreşte totuşi ca în cadrul summitului să aibă loc prima întâlnire a noului consiliu NATO-Ucraina cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Alianţa atlantică a primit recent Finlanda, care a devenit oficial al 31-lea membru al său la 4 aprilie. Suedia nu a obţinut încă unda verde necesară de la doi membri, Turcia şi Ungaria, şi rămâne imediat la uşa NATO.

După decenii de neutralitate, apoi de nealiniere militară de la sfârşitul Războiului Rece, cele două ţări nordice şi-au anunţat candidatura la NATO în mai anul trecut, o consecinţă directă a invaziei Ucrainei de către Rusia şi a cererii Moscovei de a îngheţa orice extindere a alianţei spre Est, conform Agerpres.

La un summit care a avut loc la Singapore, în această lună, ministrul Apărării din Marea Britanie a vorbit pentru prima oară despre necesitatea aderării Ucrainei la NATO. Dacă acest lucru s-ar întâmpla, Rusia ar avea o graniță aproape continuă, excepție fiind Belarus, din nordul Europei și până la Marea Neagră.

Ben Walace a anunțat că drumul Ucrainei spre NATO a fost deja deschis, și că aderarea propriu zisă ar urma să aibă loc imediat după terminarea războiului.