Evenimentul ZileiInternationalJoe Biden a împlinit 81 de ani, dar spune că se simte de 60. Mai vrea un mandat la Casa Albă

Joe Biden a împlinit 81 de ani, dar spune că se simte de 60. Mai vrea un mandat la Casa Albă

Joe Biden a împlinit 81 de ani, dar spune că se simte de 60. Mai vrea un mandat la Casa Albă
Președintele american Joe Biden a împlinit astăzi, 20 noiembrie, 81 de ani, iar temerile privind capacitatea sa de conduce cel mai puternic stat din lume continuă. Cu toate acestea, Biden spune că se simte de 60 și mai vrea un mandat.

Nu a fost o mare petrecere de aniversare în familia președintelui america. În schimb, Biden a grațiat doi curcani, o tradiție de lungă durată la Casa Albă care marchează Ziua Recunoștinței.

Joe Biden a împlinit astăzi 81 de ani

„Astăzi este ziua mea de naștere. Vreau doar să știți că este dificil să împlinești 60 de ani”, a glumit Joe Biden. Imediat după a dat startul ceremoniei de grațiere a curcanilor de  la Casei Albe. Actualul lider de la Washington este deja cel mai în vârstă președinte din istoria SUA. În cazul în care va fi ales din nou la terminarea celui de-al doilea mandat va avea 86 de ani.

Oficialii de la Casa Albă și din cadrul campaniei recunosc că vârsta înaintată  este o vulnerabilitate și se străduiesc atât să elimine posibilele gafe ale președintelui Biden. Anul acesta președintelui de peste Ocean i s-au prescris orteze personalizate pentru a-l ajuta cu picioarele. Asta după ce examenul său medical anual a stabilit că are un „mers rigid”.

Vârsta este un impediment pentru președintele american

În ultimele luni, când Biden zboară cu Air Force One, a început să folosească mai des un set de scări mai mici și mai scurte pentru a se îmbarca și a coborî din avion. De asemenea, președintele american făcut un efort să treacă pe lângă reporteri în timpul plimbărilor cu bicicleta în timpul vacanțelor în Delaware.

Cu toate acestea, îngrijorările privind vârstă accentuată se accentuează pe zi ce trece. Sondaje recente indică faptul că este o problemă cronică pentru alegători. Iar criticii o ridică de fiecare dată când au ocazia. Sâmbătă, fostul președinte Donald Trump, candidatul principal la nominalizarea republicană, l-a numit pe Biden „o persoană proastă” care „nu poate coborî de pe această scenă.

Biden, cel mai bătrân președinte în istoria SUA

Duminică, guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, în vârstă de 45 de ani, a remarcat „vârsta ca fiind o problemă atât pentru Biden. Dar și pentru Trump. Cel din urmă are și 77 de ani. Biden este deja cel mai în vârstă președinte din istorie, devansându-l pe Ronald Reagan, care avea 77 de ani la finalul celui de-al doilea mandat.

Dacă va fi ales în 2024, Biden ar avea 86 de ani la sfârșitul celui de-al doilea mandat. Trump, care s-ar apropia de 83 de ani în același moment, ar prelua ștafeta pentru cel mai bătrân președinte din istorie dacă va fi ales.

Donald Trump scapă de un adversar incomod
Donald Trump Sursa foto: EPA/MICHAEL REYNOLDS

Problemele sondajelor

Într-un sondaj AP-NORC din august, 77% dintre respondenți au fost de acord cu afirmația potrivit căreia Biden este prea bătrân pentru a mai îndeplini efectiv un mandat de patru ani ca președinte. Nici fostul președinte nu stă mai bine la acest capitol. 51% dintre respondenți au spus același lucru despre Trump.

Într-un sondaj național CNN realizat de SSRS la începutul acestei luni, doar 25% dintre alegătorii înregistrați spun că Biden are rezistența și acuitatea necesare pentru a servi eficient ca președinte, în timp ce 53% îl preferă pe Trump.


Accesează: