Germania, îngrijorată de starea lui Joe Biden. Berlinul sugerează un alt candidat după dezbaterea cu Trump

Germania, îngrijorată de starea lui Joe Biden. Berlinul sugerează un alt candidat după dezbaterea cu TrumpJoe Biden Sursa foto: Arhiva EVZ

Joe Biden nu s-a ridicat la nivelul așteptărilor suporterilor săi în dezbaterea electorală cu Donald Trump. Prestația sa a stârnit îngrijorări în rândul partenerilor europeni care cred că ar trebui înlocuit cu un alt candidat.

Un oficial din guvernul german a sugerat că Partidul Democrat ar trebui să găsească un înlocuitor pentru actualul președinte la viitoarele alegeri prezidențiale. Acesta s-a arătat îngrijorat de prestația candidatului democrat în prima dezbatere cu Donald Trump.

Politicienii germani îngrijorați de Joe Biden

Michael Link este responsabil pentru cooperarea bilaterală cu Statele Unite în cadrul guvernului condus de Olaf Scholz. În această calitate, el a comentat dezbaterea electorală dintre Joe Biden și Donald Trump. Iar concluziile sale sunt de natură să stârnească îngrijorare. Politicianul german crede că democrații ar trebui să se gândească la un înlocuitor pentru actualul președinte.

„Democraţii vor trebui să decidă la conferinţa partidului lor de la mijlocul lunii august dacă într-adevăr participă la alegerile din noiembrie cu Joe Biden”, a declarat Michael Link.

Oficialul german a făcut o serie de declarații pentru cotidianul Tagesspiegel. El a spus că democraţii au nevoie de un candidat „capabil să câştige”. Drept urmare democrații trebuie să se întrebe „cine este cel mai bine plasat pentru a-l împiedica pe Trump să revină la putere”.

Joe Biden a avut o prestaţie slabă şi adesea incoerentă, în dezbatere, lucru care a alimentat discuţia despre vârsta sa înaintată. Actualul președinte își dorește al doilea mandat. Impresia pe care a lăsat-o este nesiguranța în faţa contracandidatului său, cu doar trei ani mai tânăr. Donald Trump a făcut o impresie mai bună deoarece a vorbit mai energic şi hotărât.

Prestația lui Biden incoerentă

Politicianul german a arătat că Joe Biden a părut nesigur chiar dacă a avut lucruri mai importante de comunicat. Michael Link a precizat că președintele american a provocat dezamăgire și confuzie chiar printre susținătorii săi. El a vorbit cu voce răguşită, repetând sau pierzându-se în fraze confuze.

„Joe Biden a prezentat multe lucruri într-o manieră vagă şi uneori dificil de înţeles din punct de vedere lingvistic. (...) Este păcat, întrucât, spre deosebire de Trump, el a spus multe lucruri importante. Dar nu şi-a făcut suficient de bine înţeles mesajul”, a remarcat Michael Link.

Vicepreşedinta sa, Kamala Harris, a recunoscut că liderul de la Casa Albă a avut un început „laborios” al dezbaterii. Ea a spus că totuşi Biden a terminat „puternic”.

Donald Trump, Joe Biden

Donald Trump Sursa foto: Platforma X

Germania ia în calcul înfrângerea lui Joe Biden

Michael Link a declarat că Germania se pregăteşte pentru „toate scenariile”, inclusiv pentru înfrângerea lui Joe Biden. El a calificat declaraţiile de politică externă ale candidatului republican Donald Trump „confuze şi iritante”. În opinia sa, declarațiile republicanului sunt „îngrijorătoare pentru Germania şi Europa”.

Unul dintre subiectele dezbătute a fost legat de Rusia și de invazia din Ucraina. În timp ce Joe Biden a reafirmat că Putin este „un criminal de război” care a ucis mii de oameni, care vrea să restabilească Uniunea Sovietică şi să invadeze noi teritorii după Ucraina. De partea cealaltă Trump a spus că dacă SUA ar fi avut un „preşedinte adevărat”, respectat de Putin, nu s-ar fi ajuns la război în Ucraina.

„Daţi-i drumul, lăsaţi-l pe Putin să intre şi să controleze Ucraina, apoi să meargă în Polonia şi în alte locuri. Vedeţi atunci ce se întâmplă! (...) El (Trump) habar nu are despre ce naiba vorbeşte”, a completat preşedintele democrat.

Trump a respins iniţiativa prezentată în urmă cu două săptămâni de Putin pentru o pace negociată cu Ucraina. Dictatorul de la Kremlin a cerut retragerea trupelor Kievului din cele patru provincii ucrainene revendicate de Rusia şi renunţarea de către Ucraina la aspiraţia de aderare la NATO.