Agenția Națională Anti-Doping, reacție după scandalul de dopaj al sportivei românce. Update
- Bianca Ion
- 25 iulie 2024, 12:49
Update:
Agenția Națională Anti-Doping (ANAD) a anunțat într-un comunicat că a primit informații în data de 24.07.2024, la ora 18.35, prin corespondența electronică de la Curtea de Arbitraj Sportiv de la Lausanne (CAS), privind sancțiunea aplicată sportivei Iusco Florentina Costina, membră a lotului olimpic pentru Jocurile Olimpice de la Paris 2024.
Aceasta a fost suspendată timp de doi ani, începând cu 1 februarie 2024. Totodată, rezultatele, punctele și medaliile obținute de la data prelevării probei, 23.04.2023, vor fi anulate și retrase.
Legea nu impune măsura suspendării provizorii obligatorii
„CAS a analizat cererea de apel inițiată de Agenția Mondială Anti-Doping (WADA) la data de 16.04.2024 împotriva deciziei Comisiei de audiere de pe lângă ANAD, în cazul sportivei Iusco Florentina Costina și a admis parțial apelul, modificând sancțiunea sportivei cu o suspendare de doi ani din activitatea sportivă, în temeiul art. 86 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 310/2021 privind prevenirea și combaterea dopajului în sport.
Comisia de audiere de pe lângă ANAD a gestionat cazul sportivei ca urmare a raportării de către Laboratorul de control doping (LCD) din București a unui rezultat analitic pozitiv pentru utilizarea substanței interzise furosemid, în proba emisă de sportivă cu ocazia controlului doping efectuat în afara competiției, în data de 23.04.2023. Substanța identificată este substanță specifică care face parte din Clasa S5 Diuretice și agenți mascatori, conform Listei Interzise 2023”, se arată în comunicatul emis.
Astfel, se precizează că, având în vedere clasificarea substanței ca specifică, Legea nr. 310/2021 și Codul Mondial Anti-Doping 2021 nu impun măsura suspendării provizorii obligatorii.
ANAD adaugă că riscurile asociate cu utilizarea suplimentelor trebuie evaluate în raport cu beneficiile potențiale pe care acestea le pot aduce.
Sportivii trebuie să fie conștienți de consecințele negative ale încălcării reglementărilor anti-doping, care pot apărea din administrarea suplimentelor contaminate.
De asemenea, utilizarea suplimentelor care au fost supuse unor sisteme de asigurare a calității poate reduce, dar nu elimina complet, riscul de încălcare neintenționată a regulilor anti-doping.
Știre inițială:
Paris. Scandal la Jocurile Olimpice, după ce atleta română Florentina Iușco a fost depistată pozitiv la testele de dopaj.
Jocurile Olimpice. Româncă suspendată pentru dopaj
Atleta română Florentina Iuşco nu va putea concura la Jocurile Olimpice de la Paris, după ce Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) a confirmat parţial un apel al Agenţiei Mondiale Antidoping (AMA/WADA) în urma unui test pozitiv la o substanţă interzisă. Decizia a fost anunțată joi, scrie Reuters.
Iuşco, care urma să evolueze la Paris în probele de săritură în lungime şi triplusalt, a fost testată pozitiv la furosemid, un diuretic inclus pe lista substanțelor interzise de AMA/WADA. Testul antidoping a fost efectuat în afara competiţiei în luna aprilie a anului trecut.
Inițial, Agenţia Naţională Anti-Doping (ANAD) din Româniaa sancţionat-o doar cu o mustrare, fără perioadă de ineligibilitate, pe motiv că nu era vinovată sau nu a fost neglijenţa ei. Cu toate acestea, AMA/WADA a considerat sancțiunea prea blândă și a făcut apel, pe care TAS l-a confirmat parțial, impunând astfel o suspendare care îi interzice sportivei să participe la viitoarele Jocuri Olimpice.
Atletismul românesc rămâne cu 12 sportivi
Cu toate acestea, după ce AMA/WADA a făcut apel la decizia ANAD, Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) a stabilit că Florentina Iuşco nu a reușit să demonstreze standardul necesar pentru a i se acorda statutul de "nevinovată sau neglijenţă nesemnificativă". În consecință, i-a impus o suspendare de doi ani începând cu 1 februarie 2024.
Prin suspendarea Florentinei Iuşco, atletismul românesc rămâne cu 12 sportivi la Jocurile Olimpice din 2024, iar delegaţia României ajunge la un total de 106 sportivi. Această situație reprezintă o pierdere semnificativă pentru echipa națională, care va trebui să concureze fără una dintre sportivele sale de top.
Câți sportivi români participă la Jocurile Olimpice
România va fi reprezentată la Jocurile Olimpice de la Paris de 107 sportivi care vor concura în 18 sporturi. Cea mai numeroasă delegaţie va fi cea de la canotaj, cu 45 de sportivi. La cealaltă extremă se află sporturi precum boxul, ciclismul, gimnastica ritmică, scrima, yachtingul, triatlonul, judoul și tirul cu arcul, fiecare cu câte un singur sportiv.
La ediţia precedentă, Tokyo 2020, România a fost reprezentată de 101 sportivi la 17 discipline. Acestea au inclus înot, atletism, canotaj, fotbal, gimnastică artistică, baschet feminin 3x3, ciclism, lupte, tir sportiv, canoe, tenis de masă, box, scrimă, triatlon, judo, tir cu arcul și tenis. Comparativ cu Tokyo 2020, numărul sportivilor și al disciplinelor a crescut, evidențiind o diversificare a participării României la Jocurile Olimpice.