Crin Antonescu încearcă să ţină din scurt PNL cu ajutorul secretarului general Eduard Hellvig. El îşi dispută influenţa cu Mihai Voicu şi Rareş Mănescu.
Evaluarea filialelor pe mai multe niveluri, efectuată în prezent de oamenii secretarului general al PNL, Eduard Hellvig, va constitui baza pentru deciziile de "mobilizare" care vor fi adoptate de conducerea liberalilor în perspectiva alegerilor. Principalii câştigători: partidul, Hellvig şi Crin Antonescu. Printre posibilii perdanţi: Mihai Voicu, despre care surse liberale au declarat, pentru EVZ, că va fi treptat tras pe linie moartă, şi actualul trezorier Rareş Mănescu, cel care are influenţă tocmai în filialele mai mici şi mai neperformante.
Ciclul de evaluări la care sunt supuse filialele liberale pe mai multe paliere, de la cel organizatoric, la cel privind cheltuielile şi comunicarea publică, servesc şi intenţiei lui Antonescu de a face din Hellvig un pol de putere, prin consolidarea influenţei acestuia în teritoriu, în contrapondere la eventualele tendinţe centrifuge ale unor lideri locali liberali, cum ar fi Relu Fenechiu, Romeo Stavarache şi Radu Ruşanu.
Nevoia de aliaţi
Numit în locul lui Radu Stroe, tocmai pentru ca liderul PNL să beneficieze de o mână dreaptă care să-i facă lui jocurile, Eduard Hellvig nu beneficiază de o autoritate prea mare printre liberali.
Iniţial, Hellvig s-a bazat pe sprijinul şi concursul lui Rareş Mănescu, numit trezorier în aceeaşi zi în care el devenea secretar general. Mănescu i-a pus la dispoziţie, ca secretari generali adjuncţi, o serie de foşti conservatori încorporaţi în filiala de Sector 6 pe care o conduce. Unul din foştii PC-işti, Marcel Nicolaescu, a primit importanta sarcină de a organiza reţeaua electorală a partidului pentru locale. Accentul s-a pus pe mobilizarea organizaţiilor din Transilvania, fieful tradiţional al PDL, acolo unde bazinul electoral şi capacitatea de a face noi aderenţi la PNL este scăzută.
Unii lideri de filiale au înţeles prin asta să trişeze, cu concursul fostului secretar general, Mihai Voicu, cel care conduce departamentul electoral al PNL, postură din care controlează şi pe zona de sondaje şi de evaluări interne.
Semne bune anu' n-are
Primele rezultate nu s-au dovedit încurajatoare: în realitate, reţeaua electorală a PNL este foarte şubredă, o singură filială prezentând o bază completă. Multe organizaţii au remis liste neactualizate cu foşti membri liberali trecuţi la UNPR sau PDL. Auditul pe comunicare publică şi cheltuieli a demonstrat că doar o duzină din organizaţii se fac vizibile prin popularizarea propriilor acţiuni. În total, 15 filiale au fost trecute pe plus, restul fiind trecute la nesatisfăcător.
La lucrările Comitetului Naţional Executiv al PNL de la începutul lunii noiembrie, conducerea a dat milităria jos din pod, cerând liderilor de filiale să pună cum trebuie osul la treabă. Termenul limită ar trebui să fie mijlocul lunii ianuarie, dar, conform surselor citate, Antonescu şi Hellvig ar înclina să devanseze acest termen pentru luna decembrie, ca să obţină un răgaz mai lung pentru reorganizarea filialelor codaşe.
"Voicu şi Rareş Mănescu vor fi cei care vor avea îndeosebi de pierdut. Voicu va fi uşor, uşor, îndepărtat din cauza jocurilor făcute la departamentul electoral. Mănescu, în schimb, este respectat, dar de când este trezorier a căpătat o influenţă prea mare în rândul filialelor mici", ne-au declarat sursele citate.
Argeş, Brăila, Mehedinţi şi Teleorman sunt doar câteva dintre filialele unde există riscul unor schimbări de conducere, situaţie care va lovi în influenţa lui Mănescu, dar îl va favoriza pe Hellvig şi, implicit, pe Antonescu, principalul beneficiar al acestei stări de "divide et impera". 3 colaboratori apropiaţi ai lui Crin Antonescu se folosesc de evaluarea filialelor pentru a-şi spori influenţa în PNL Citiţi şi:
- Numărul doi în PNL, Mihai Voicu, suspectat de colegi că a vândut evaluări filialelor. Antonescu: Am deplină încredere în el
- Filialele PNL, evaluate: 15 codaşe riscă decapitări dacă nu sună mobilizarea pentru viitoarele alegeri