Joc de imagine. PSD a lăsat PNL în ofsaid și a contestat singur dezincriminarea conflictului de interese
- Andreea Udrea, consultant politic
- 30 iunie 2016, 00:00
PSD şi PNL au votat, cot la cot, miercurea trecută, dezincriminarea conflictului de interese. După scandalul public imens generat, şapte zile mai târziu, social-democraţii au atacat la CCR proiectul de lege votat
Într-un gest fără precedent, un grup de parlamentari din PSD, împreună cu câţiva deputaţi şi senatori UDMR şi...liberalul Mihăiţă Calimente au depus la CCR o contestaţie prin care a fost atacată legea care prevede că aleşii care şi-au angajat rudele la cabinetul parlamentar, înainte de 21 august 2013, nu pot fi acuzaţi de conflict de interese. Interesant este faptul că legea în cauză a fost votată în urmă cu doar o săptămână cu 306 voturi „pentru” şi o singură abţinere.
FOTO:Judecătorii CCR vor decide asupra dezincriminării conflictului de interese pe 6 iulie
Votul nu a fost electronic, ci prin ridicare de mâini, deci parlamentarii PSD s-au asigurat că nu pot fi traşi la răspundere pentru faptul că au votat o lege pe care au contestat- o doar 7 zile mai târziu. De asemenea, adresa de înaintare a sesizării de neconstituţionalitate a fost semnată de liderul deputaţilor PSD, Florin Pâslaru, în condiţiile în care proiectul a fost iniţiat de actualul preşedinte interimar al Camerei Deputaţilor din partea PSD, Florin Iordache, Daniel Florea (actual primar la Sectorul 5) şi de deputatul UDMR Marton Arpad.
Preşedintele Camerei se spală pe mâini
Contactat de EVZ, preşedintele PSD interimar al Camerei Deputaţilor, Florin Iordache, a pretins că nu are nicio legătură cu acest demers. „Eu nu am semnat sesizarea de neconstituţionalitate. Sunt 98 de colegi care au contestat şi nu văd nimic anormal în acest gest. Este dreptul lor să solicite un punct de vedere de la CCR. Probabil au vrut să se lămurească”, a spus Florin Iordache. Surse parlamentare au declarat, pentru EVZ, că PSD a luat această decizie tocmai pentru a da o lovitură de imagine, după reacţia negativă a societăţii civile la votarea acestei legi de săptămâna trecută. Astfel, PSD pare partidul care şi-a dat seama de greşeală şi care este dispus să o repare, în timp ce PNL nu a reacţionat în niciun fel.
De altfel, Liviu Dragnea anunţa încă de săptămâna trecută că PSD va face acest demers. „Am înțeles că se depune o contestație la CCR și cel mai bine este să așteptăm decizia Curții, după care o să discutăm”, a explicat el.
Mihăiţă Calimente, singurul liberal care a semnat contestarea legii la CCR, a afirmat: „Legea a fost votată în 2013 şi s-au luat lucruri în considerare din 2008. Până şi ANI a constatat, în momentul în când ne-a trimis hârtia, că din punct de vedere penal, fapta era amnistiată”.