BRAŞOV. În plină penurie a ofertelor de muncă, conducerea uzinei Carfil vrea să angajeze personal pentru a satisface comenzile sporite.
Industria armamentului merge atât de bine, încât conducerea uzinei cu tradiţie în domeniu, Carfil Braşov, intenţionează să mărească numărul angajaţilor cu 30 la sută. Ioan Tache, directorul general al companiei, a anun ţat să vrea să mai angajeze în jur de 60 de persoane, specializate în prelucrări mecanice şi pirotehnişti. Exclusiv pentru export
Compania face parte din Romarm, al cărui acţionar majoritar este Ministerul Economiei. Producţia uzinei este concentrată exclusiv pe armament de infanterie şi muniţie, respectiv aruncă toare de grenade, celebrele AG7 şi AG9. „Noi avem încărcare 100% până în luna iunie. Avem un contract de şase milioane de dolari în derulare şi este mai mult ca sigur că vom primi şi altele“, a explicat directorul Carfil.
Compania lucrează doar pentru export, astfel că devalorizarea leului a fost benefică. „Am semnat contractul când dolarul era în jur de 2,7 lei. Acum, nu avem decât de câştigat“, a explicat directorul Carfil.
Deşi merge pe profit, compania pierde de pe urma unei investiţii nefinalizate în turnătoria companiei. De la finele anilor ’90, statul a cheltuit 23 de milioane de euro, dar ar mai fi nevoie de 3-4 milioane de euro pentru punerea ei în funcţiune. „Ne aduce pierderi lunare de un milion de lei. Dacă nu am avea piatra asta de picior, Carfil ar putea să aibă chiar profituri frumuşele“, spune Tache. Piaţă de muncă „subţire“ În unitatea din Braşov lucrează acum 150 de angajaţi cu carte de muncă şi alţi 50 de colaboratori. „În primul rând, trebuie să facem o propunere de mărire a organigramei ce trebuie aprobată de Romarm. Apoi vom notifica forţele de muncă şi, eventual, vom încerca să găsim oameni prin alte uzine similare, care nu o duc aşa bine“, spune Tache. O soluţie ar fi transferarea unor muncitori specializaţi de la uzina Tohan Zărneşti sau reangajarea unor disponibilizaţi.
De altfel, cota şomajului în Braşov a ajuns la 4%, odată cu restructurările anunţate de majoritatea agenţilor economici. Singura companie care a anunţat că vrea să angajeze un număr semnificativ de persoane, 250, este Kronospan. Totuşi, firma a anunţat ieri trimiterea în şomaj tehnic a 100 de angajaţi ai unităţii din Sebeş.
ISTORIE
În 1989, „Uzina 2“ avea 7.000 de angajaţi Ca mai toate uzinele braşovene, Carfil, cunoscută local mai degrabă drept „Uzina 2“, avea, pe vremea comunismului, două linii de producţie: una militară şi una civilă. În 1989, jumătate dintre cei 7.000 de angajaţi ai uzinei lucrau în procesul de fabricaţie a filtrelor şi carburatoarelor pentru industria auto românească. Filtrele de Dacie, Aro sau Oltcit erau produse aici şi, cel puţin teoretic, erau vândute în magazinul de desfacere de la intrarea în unitate. „Se făceau şi pentru camioane, tractoare sau locomotive. Mai produceam şi fitinguri“, spune directorul Carfil, Ioan Tache.