Joaca politicienilor pe nervii alegătorilor. Ce ascund Orban și Ciolacu și ce nu înțelege Barna

Joaca politicienilor pe nervii alegătorilor. Ce ascund Orban și Ciolacu și ce nu înțelege Barna

USR nu mai vrea să rămână pe dinafară

Dintre toți actorii politici, cei mai bulversați de ceea ce se petrece în aceste zile, par cei de la USR. Dacă ascultăm și analizăm declarațiile liderului USR, Dan Barna, constatăm că este depășit de situație, că a fost ținut departe de negocierile dintre celealte partide și că nu are idee despre ceea ce se întâmplă. Așa se face că, în timpul moțiunii, Barna a acuzat o înțelegere între PNL și PSD (probabil că n-a fost departe de adevăr).

„Hai să vorbim deschis! Toată România se întreabă astăzi dacă nu asistăm cumva la un nou blat PSD-PNL, dacă nu s-a ajuns la o înţelegere, dacă nu cumva astăzi rulează România episodul USL 2. Aceasta este o întrebare la care va trebui să răspundem şi votul de azi are o foarte mare importanţă. În public şi premierul Orban şi preşedintele Iohannis au spus că vor alegeri în două tururi şi mă aştept ca Guvernul să facă ceea ce a promis şi ceea ce am agreat în acordul politic între PNL şi USR. (...) Dar asta nu înseamnă că vom tolera în vreun fel înţelegeri pe sub masă. Vremea lor a trecut şi în realitate trebuie să ne întoarcem la cetăţeni”, declara liderul USR, cu prilejul votului pe moțiunea de cenzură.

USR_DAN BARNA

USR_DAN BARNA

Suspiciunile legate de un blat PSD – PNL și sacrificarea alegerilor în două tururi nu i-au  împiedicat, însă, pe cei din USR să se alinieze, în continuare, în spatele PNL și a președintelui Klaus Iohannis. După consultările de la Cotroceni, Dan Barna a spus că, dacă nu se ajunge la anticipate, formațiunea sa dorește locuri de ministru, într-un nou guvern.

„Vedem ce se întâmplă, dacă va fi situaţia să nu fie votul pentru anticipate şi va fi guvern, vrem să facem parte din acel guvern pentru a avea primari în două tururi şi a putea să punem presiune acolo şi pentru că în unele domenii, transporturi, justiţie, se mai pot face nişte lucruri. Este foarte normal, este practic - i-am dat preşedintelui poziţia USR, pentru ambele scenarii", a subliniat Barna.

Este același Dan Barna care a provocat o adevărată furtună cu prilejul învestirii primului Cabinet Orban, cerând imperativ anticipate și refuzând să se compromită la guvernare, alături de liberali. Acum, văzând că obiectivele sale – alegerea primarilor în două tururi și anticipatele – ar putea să nu fie atinse vrea ceva și pentru activul de partid, care-l contestă din ce în ce mai tare.

Toate aceste declarații contradictorii sunt parte a unui joc cu politicieni versați care au înțelegeri tacite și începători pe care ceilalți vor să-i lase pe dinafară. În vreme ce ei se joacă și își pasează mingea de la unii la alții, alegătorii, departe de a fi lămuriți de ceea ce se întâmplă, așteaptă o mișcare decisivă și un deznodământ în favoarea lor. Miza este mare, iar eventualul eșec va fi decontat inclusiv de Președinte, dacă electoratul, care a votat masiv, nu va primi ceea ce i s-a promis.