Joaca politicienilor pe nervii alegătorilor. Ce ascund Orban și Ciolacu și ce nu înțelege Barna
- Ionel Sclavone
- 8 februarie 2020, 06:30
PSD joacă la două capete
Deși susține că nu vor fi anticipate și că are soluții menite să-l oblige pe președintele Klaus Iohannis să accepte un premier numit de o majoritate construită în jurul social-democraților, nici președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, nu este prea convingător. Declarațiile sale au fost menite să atragă parlamentarii care nu-și doresc anticipate de teamă că-și vor pierde privilegiile dacă-și încheie mandatul înainte de termen.
Propunerea de premier pe care PSD și noul său aliat, Pro România, au înaintat-o la consultările de la Cotroceni, Remus Pricopie, nu este nici pe departe de nerefuzat. De altfel, Klaus Iohannis a și declinat-o, alegându-l pe Ludovic Orban.
PSD a contestat alegerea lui Iohannis la Curtea Constituțională, însă constituționaliștii nu-i dau prea multe șanse de reușită: Președintele poate nominaliza pe cine dorește. Maxim, PSD poate spera că timpul va curge în favoarea sa, în cazul în care Curtea își va lua un termen lung pentru deliberări.
Dacă dorește să împiedice anticipatele, PSD are la dispoziție pârghii parlamentare care-i permit să tragă de timp și să împingă un calendar al acestora spre toamnă, când nu vor mai avea rost. În acest context, în ciuda declarațiilor lui Marcel Ciolacu, că PSD nu va vota un Guvern Orban, n-ar fi exclus să asistăm la o răsturnare de situație în Parlament. Nu acum, ci la cea de-a doua procedură de învestire, decisivă pentru declanșarea anticipatelor.
Pe de altă parte, ultimele declarații ale liderului PSD, conform cărora alegerile anticipate devin un scenariu de luat în seamă, după nominalizarea lui Ludovic Orban, sunt de natură să provoace confuzie. Este foarte posibil, acest lucru s-a mai speculat, ca PSD să ia în calcul un astfel de scenariu, concomitent cu localele într-un singur tur.