Jihadiştii Statului Islamic, bătuţi măr în apropiere de Kirkuk
- Dodo Romniceanu
- 30 septembrie 2015, 15:01
Forţele kurde irakiene au anunţat că i-au alungat miercuri pe jihadiştii Statului Islamic (SI) din mai multe sate din apropierea oraşului petrolier Kirkuk, în nordul Irakului, după ce coaliţia internaţională condusă de SUA a bombardat noaptea trecută poziţii ale islamiştilor.
Asaltul, care a început în zorii zilei, este ultimul dintr-o serie de ofensive având drept scop să consolideze controlul kurd asupra oraşului Kirkuk şi să-i alunge pe jihadişti. Operaţiunea i-a adus, de asemenea, pe luptătorii peshmerga (forţele militare din regiunea autonomă Kurdistan din Irak) mai aproape de Hawijah, bastionul jihadiştilor, scrie Agerpres.
Forţele kurde de contraterorism au indicat într-un comunicat că, împreună cu combatanţii peshmerga, i-au alungat pe jihadiştii SI din patru sate situate la sud-vest de Kirkuk. ''La ora şase dimineaţa, forţele peshmerga şi de contraterorism au început să avanseze în mai multe sate pentru a-i alunga pe teroriştii Daesh (Statul Islamic) şi să înainteze în vecinătatea districtului Hawijah'', se precizează în comunicat.
Kurzii irakieni au preluat controlul total asupra Kirkuk în vara lui 2014, când soldaţii irakieni şi-au abandonat poziţiile din oraş şi din jurul lui, deoarece jihadiştii SI invadaseră circa o treime din Irak, inclusiv Hawijah, circa 55 km mai la vest.
Luptătorii peshmerga au fost consideraţi în mare măsură drept un tampon în jurul oraşului Kirkuk într-o serie de ofensive, eliberând o suprafaţă de peste 530 de km2 în ultimele şase luni, potrivit consiliului de securitate al regiunii.
Peshmerga, care au câştigat experienţă luptând împotriva forţelor lui Saddam Hussein când acesta conducea Irakul, sunt consideraţi de către SUA şi partenerii lor de coaliţie drept o forţă vitală de descurajare împotriva Statului Islamic, care vrea să retraseze harta Orientului Mijlociu.
Armata irakiană este în schimb considerată drept foarte ineficientă şi coruptă şi puternic dependentă de miliţiile şiite, susţinute de Iran, în eforturile sale de a opri Statul Islamic.
În afară de victoriile din jurul Kirkuk, linia frontului dintre peshmerga şi Statul Islamic abia s-a mutat în luni de zile. Statul Islamic n-a reuşit să cucerească teren de la forţele peshmerga de când coaliţia condusă de SUA a început să-i bombardeze pe jihadiştii SI.
Kurzii controlează de altfel majoritatea teritoriului despre care ei susţin că este al lor şi nu prea sunt tentaţi să avanseze spre localităţi cu populaţie predominant arabă, cu excepţia cazurilor în care regiunea lor este direct ameninţată.