JIHADIȘTII prinși de SRI operau în Portul Constanța. Fața nevăzută a sirienilor acuzați de TERORISM | EXCLUSIV EVZ

JIHADIȘTII prinși de SRI operau în Portul Constanța. Fața nevăzută a sirienilor acuzați de TERORISM | EXCLUSIV EVZ

Cei doi jihadiști sirieni prinși de SRI făceau afaceri în România din anul 2012. Este vorba despre doi frați, Hasan Alferdawi și Hamzah Alfardawi. Unul dintre aceștia a fost acționar la societate, cu sediul în Brăila, care figurează ca operator economic în Portul Constanța.

Jihadiștii prinși de SRI și acuzați de activități teroriste locuiau în țara noastră din anul 2012, au dezvăluit, pentru EVZ, surse judiciare. Hasan Alferdawi și Hamzah Alfardawi sunt frați și locuiau în municipiul Brăila. Așa cum reiese din datele publicate în Monitorul Oficial, Hasan Alferdawi a fost acționar la societatea Gusunlife SRL. Firma figurează printre cei nouă operatori economici din Portul Constanța care se ocupă de comerțul cu ridicata a animalelor vii. Practic, susțin aceleași surse, cei doi frați erau un comercianți de oi, în special, pe care le achiziționau de pe plaiuri mioritice și le vindeau în Siria. Celălalt frate, Hamzah Alfardawi locuia cu Mothana Alfardawi, cel mai probabil soția sa.  Pe timpul monitorizării, ofițerii Serviciului Român de Informații au constatat că, în timp ce făceau comerț, când ajungeau în țara natală frații sirieni intrau în legătură cu membri sau apropiați ai grupărilor teroriste, inclusiv Daesh, cunoscută sub denumirea de Statul Islamic - ISIS. La întoarcerea în România, pe nava cu care operau în Portul Constanța au adus și conaționali de ai lor, unii dintre ei fiind cunoscuți ca membri sau pioni ai rețelelor teroriste, pe care i-au introdus, ilegal, în țara noastră.

Cei doi cetățeni sirieni au fost declarați indezirabili pe o perioadă de opt ani, printr-o decizie luată, miercuri, de judecători de la Curtea de Apel București. Instanța a interzis autorităților române să îi îndepărteze sub escortă în Siria, pe durata conflictului armat din această țară și să le permită returnarea către orice altă destinație. Hotărârea nu este definitivă, ci cu drept de recurs în zece zile. În acest moment, cei doi jihadiști sunt în custodia Inspectoratului General pentru Imigrări care trebuie să pună în aplicare sentința Curții de Apel București de extrădare a fraților sirieni. Cel mai probabil, ei vor rămâne în Centru de Custodie Publică de la Otopeni până la finalizarea formalităților de extrădare. Hasan Alferdawi și Hamzah Alfardawi trebuie să aleagă țara în care vor să fie extrădați dar și în acest caz  formalitățile cu țara în cauză sunt de durată. Decizia de expulzare a celor doi nu îi afecteazăpe ceilalți membri de familie ai celor doi, ne-au precizat surse judiciare.

Serviciul Român de Informații (SRI) a transmis că a sesizat, joia trecută, Curtea de Apel București în privința celor doi cetățeni sirieni, cu propunerea de declarare ca persoane indezirabile pentru zece ani. Serviciul secret mai precizează că frații sunt implicați în activități generatoare de riscuri teroriste.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Operațiunea derulată de SRI a relevat faptul că cei doi suspecți, A.H. și A.H., au fost angrenați în România în acțiuni sistematice de promovare agresivă a ideologiei jihadiste specifice grupărilor teroriste active pe frontul din Siria. De asemenea, aceștia au facilitat pătrunderea ilegală în țara noastră a unor conaționali, dintre care unii erau deja semnalați având conexiuni teroriste. În perioada de monitorizare, cei doi suspecți au realizat inclusiv deplasări repetate în Siria, în cadrul cărora au stabilit și au cultivat relații apropiate cu membri ai unor grupări jihadiste, inclusiv Daesh”, se arată în comunicatul SRI.

Serviciul secret mai precizează că din evaluarea informațiilor culese de SRI s-a concluzionat că există riscuri asociate terorismului, astfel încât s-a luat decizia îndepărtării celor doi suspecți de pe teritoriul României.

În acest caz s-a cooperat cu Ministerul Afacerilor Interne (Inspectoratul General pentru Imigrări), precum și cu Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București.