Jens Stoltenberg: NATO trebuie să privească spre Pacific din cauza realităților actuale

Jens Stoltenberg: NATO trebuie să privească spre Pacific din cauza realităților actuale Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat duminică că prezența Australiei, Japoniei, Noii Zeelande și Coreei de Sud la summitul NATO din această săptămână demonstrează că apărarea lumii devine mai complexă.

În cadrul emisiunii "Face the Nation" de la CBS, el a declarat: „Războiul din Ucraina demonstrează cât de strâns aliniate sunt Rusia și China, Coreea de Nord și Iranul. China este principalul facilitator al războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei".

Referindu-se la președintele chinez Xi Jinping și la președintele rus Vladimir Putin, Stoltenberg a adăugat: „Cu toții doresc ca NATO și Statele Unite să eșueze în Ucraina. Dacă Putin câștigă, nu numai că îl va încuraja pe președintele rus, dar îl va încuraja și pe președintele Xi. Așa cum a spus premierul japonez: Ceea ce se întâmplă astăzi în Ucraina se poate întâmpla mâine în Asia.”

NATO, a luat naștere în 1949 ca răspuns occidental la dominația sovietică în Europa de Est. Alianța își va marca cea de-a 75-a aniversare printr-un summit la Washington. Acesta va avea loc de marți, 9 iulie, până joi, 11 iulie.

Ne puteți urmări și pe Google News

Alianța are în prezent 32 de membri, cărora li s-au adăugat Finlanda și Suedia de la începutul războiului Rusia-Ucraina. Ucraina nu a fost încă invitată oficial de NATO și nu este clar când ar putea avea loc acest lucru.

Stoltenberg sprijină Ucraina în continuare

În orice caz, Stoltenberg a declarat că sprijinirea Ucrainei în războiul său împotriva Rusiei rămâne o prioritate.

"Luăm decizii importante", a declarat Stoltenberg despre summit, "privind intensificarea sprijinului nostru pentru Ucraina, iar NATO va prelua furnizarea și coordonarea asistenței de securitate pentru Ucraina".

Stoltenberg a declarat că nu a fost deranjat de vizita recentă a premierului ungar Victor Orbán la Moscova. Orbán s-a întâlnit cu Putin în ceea ce el a numit o "misiune de pace". Ungaria, care a făcut parte din blocul sovietic în timpul Războiului Rece, este o țară NATO din 1999.

„Ceea ce contează pentru mine este că toți aliații au fost de acord că trebuie să facem mai mult pentru Ucraina”, a declarat Stoltenberg. Alianța nu este interesată de o pace care ar permite continuarea ocupării teritoriului Ucrainei de către forțele ruse, adaugă acesta.

Acesta va fi ultimul summit de acest tip sub conducerea lui Stoltenberg, fost prim-ministru norvegian. Acesta va fi succedat în toamnă de fostul prim-ministru olandez Mark Rutte.

Stoltenberg a refuzat să răspundă întrebărilor gazdei Robert Costa cu privire la aptitudinea președintelui Joe Biden pentru funcția de președinte sau la orice altceva legat de alegerile americane din 2024.

„Cred că este important ca NATO să stea departe de acest tip de discuții interne. Ele sunt, desigur, importante în Statele Unite, dar NATO nu ar trebui să facă parte din așa ceva", a mai spus el, potrivit POLITICO.