Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a subliniat ce aliat important este Turcia şi a adăugat: “Şi numai dacă vă uitati pe hartă, puteţi vedea asta”.

Conform ştirii transmise de Agenţia Anadolu, secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a participat la videoconferinţa cu tema “Adaptarea NATO”, organizată de Centrul Internaţional de Securitate şi Cooperare al Universităţii Stanford din California.

Răspunzând unei întrebări legate de achiziţia de către Turcia a sistemului S-400 din Rusia, Stoltenberg a spus că diversitatea nu este un lucru nou printre aliaţii NATO, şi că Alianţa Nord-Atlantică este o bună platformă pentru dezbaterea şi găsirea de soluţii pentru această diversitate, pentru divergenţe şi problemele existente.

Menţionând că în legătură cu Ankara sunt amintite îngrijorări legate de sistemul S-400, Mediterana de Est şi problema refugiaţilor, Stoltenberg a continuat: “Însă trebuie să înţelegem că Turcia este un aliat important. Pentru că, şi numai dacă te uiţi pe hartă, poţi să vezi cât este de importantă. În special pentru că are graniţă cu Irakul şi Siria, pentru progresele obţinute în lupta împotriva ISIS, pentru eliberarea a milioane de oameni din zonele controlate de organizaţia Stat Islamic, pentru că infrastructura şi aeroporturile din Turcia sunt foarte importante”.

Stoltenberg a subliniat că pentru a face paşi corecţi în soluţionarea problemelor se fac demersuri pentru reducerea tensiunii şi a precizat că în acest sens a fost creat în interiorul NATO un mecanism de soluţionare a conflictelor şi că au fost obţinute progrese importante.

Traducere: Rador