Tonul general referitor la atitudinea Chinei ar fi fost îmblânzit, în ciuda mâniei a cel puțin un analist care a criticat o “autocenzură”.

Și câteva fraze ar fi fost scoase, potrivit The New York Times, între altele cele care stipulează că “China a continuat să ducă o campanie globală de dezinformare pentru a scăpa de blamul declanșării pandemiei”, prin tactici “la vedere și secrete”.

“Astăzi l-am somat pe Josep Borrell să clarifice ce s-a petrecut exact. Cerem urgent răspunsuri. China nu ar trebui să blocheze publicarea unor documente ale UE”, a afirmat Bart Groothuis, printr-un comunicat al grupului sau politic, Renew.

Belgiana Hilde Vautmansa  reacționat și ea, vorbind despre unul din elementele cheie ale problemei: “Europa trebuie să-și construiască o relație de lucru puternică cu China”, începe ea. “Dar nu vom fi parteneri necritici”.

În orice caz, problema agita luni la prânz întâlnirea cotidiană a Comisiei destinată jurnaliștilor. Purtătorul de cuvânt al Comisiei însărcinat cu Afacerile externe, Peter Stano, a încercat de bine de rău să răspundă atacurilor.

“Resping și contest absolut orice afirmație potrivit căreia în raportul nostru, ne-am supus unor presiuni externe”, a repetat el.

Presat de întrebări, el a afirmat că “există două rapoarte, unul intern, de uz intern, și celălalt de uz public, pregătite potrivit unui proces diferit”. “Un document nu este neapărat reflectarea fidelă a celuilalt. Între timp, sunt multe lucruri care mai pot intervene”.

 

PAGINA ANTERIOARA