Japonia pune în alertă sistemele de apărare antirachetă, în timp ce Coreea de Nord avertizează că va lansa un satelit

Japonia pune în alertă sistemele de apărare antirachetă, în timp ce Coreea de Nord avertizează că va lansa un satelit Sursa foto: telegram

Japonia și-a pus luni în alertă sistemele de apărare împotriva rachetelor balistice și a promis că va doborî orice proiectil care îi amenință teritoriul, după ce Coreea de Nord a anunțat o lansare de satelit planificată între 31 mai și 11 iunie. Nordul, înarmat nuclear, afirmă că și-a finalizat primul său satelit militar de spionaj, iar liderul Kim Jong Un a aprobat ultimele pregătiri pentru lansare.

Acesta ar fi cel mai recent pas al Nordului într-o serie de lansări de rachete și teste de armament din ultimele luni, inclusiv unul al unei noi rachete balistice intercontinentale cu combustibil solid.

Tokyo se așteaptă ca Coreea de Nord să lanseze racheta care îi transportă satelitul deasupra lanțului de insule din sud-vestul Japoniei, așa cum a făcut în 2016, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării.

Analiștii spun că noul satelit face parte dintr-un program tehnologic de supraveghere care include drone, menit să îmbunătățească capacitatea de a lovi ținte în timp de război.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Vom lua măsuri distructive împotriva rachetelor balistice și a altor rachete care se confirmă că vor ateriza pe teritoriul nostru", a declarat ministerul japonez al apărării într-un comunicat. Japonia va folosi rachetele sale Standard Missile-3 (SM-3) sau Patriot Missile PAC-3 pentru a distruge o rachetă nord-coreeană, a adăugat acesta.

Orice lansare de rachetă nord-coreeană ar fi o încălcare gravă a rezoluțiilor Consiliului de Securitate al ONU care condamnă activitatea sa nucleară și de rachete, a declarat premierul japonez Fumio Kishida reporterilor. "Îndemnăm cu tărie Coreea de Nord să se abțină de la lansare", a declarat biroul său pe Twitter, adăugând că va coopera cu SUA, Coreea de Sud și alte țări și va face tot ce poate pentru a colecta și analiza informațiile de la orice lansare.

Coreea de Sud s-a alăturat Japoniei și a cerut Nordului singuratic să renunțe la planul său, pe care l-a descris ca fiind "ilegal".

"Dacă Coreea de Nord va continua, va plăti prețul și va suferi", a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe din Sud într-o declarație.

Japonia pune în alertă sistemele de apărare antirachetă

Kim Gunn, trimisul special al Sudului pentru probleme de pace și securitate în peninsulă, a avut o convorbire telefonică tripartită cu omologii săi din Japonia și Statele Unite, a adăugat ministerul. Aceștia au convenit să colaboreze îndeaproape pentru a conduce un răspuns unitar al comunității internaționale la mișcarea planificată de Pyongyang, a precizat ministerul.

Însă, fără nicio pârghie serioasă asupra Pyongyangului, apelurile făcute de Tokyo și Seul pentru a opri lansarea vor avea un efect redus, a declarat Chad O'Carroll, director executiv al Korea Risk Group, care monitorizează Coreea de Nord.

"Venind pe fondul unor exerciții militare majore între SUA și Coreea de Nord și în urma propriei lansări de satelit a Coreei de Sud, Coreea de Nord va considera probabil că critica Seulului este extrem de ipocrită". Racheta spațială de producție internă a Coreei de Sud a livrat joi pentru prima dată pe orbită un satelit de grad comercial.

Coreea de Nord a încercat de mai multe ori să lanseze sateliți de "observare a Pământului", dintre care doi par să fi fost plasați cu succes pe orbită, cel mai recent în 2016.

În luna mai, liderul său, Kim Jong Un, a inspectat o instalație militară de sateliți, a precizat agenția de presă de stat KCNA. În aprilie, Japonia a trimis în Marea Chinei de Est un distrugător cu interceptoare SM-3 care pot lovi ținte în spațiu și a trimis în insulele Okinawa rachete PAC-3 cu baza la sol, concepute pentru a lovi focoase mai aproape de sol.

"Guvernul recunoaște că există posibilitatea ca satelitul să treacă pe teritoriul țării noastre", a declarat Hirokazu Matsuno, secretarul-șef al cabinetului, în cadrul unei ședințe periodice de informare, după ce Nordul a informat paza de coastă japoneză cu privire la acest plan. Presa de stat nord-coreeană a criticat planurile Japoniei, Coreei de Sud și Statelor Unite de a face schimb de date în timp real cu privire la lansările sale de rachete, caracterizându-i pe cei trei ca discutând "măsuri sinistre" pentru a întări cooperarea militară.