Japonia, iar sub teroarea Yakuza. Puternicul clan Yamaguchi-gumi

Japonia, iar sub teroarea Yakuza. Puternicul clan Yamaguchi-gumi

Conflictul dintre două sindicate ale crimei se desfășoară la vedere

Poliția japoneză este alarmată de creșterea violenței între mai multe clanuri yakuza din ultimele luni, cu atacuri efectuate în mijlocul străzii din vestul țării. Joi, autoritățile au anunțat că intenționează să pună două din a este clanuri sub statut special, pentru a evita să pună populația în pericol.

Pe lângă activitățile ei ilegale, yakuza este vizibilă în Japonia, unde numele și sigla clanurilor sunt afișate în cartierele lor generale și unde membrii acesteia își distribuie deschis cărțile de vizită

Chiar dacă activitățile sindicatelor criminalității includ jocuri de noroc , pariuri ilegale, împrumuturi, rackeți, prostituție și trafic de persoane, existența lor ca atare nu este interzisă de lege, observă 20 Minutes.

Numărul membrilor yakuza a scăzut însă semnificativ în ultimele decenii, de la peste 180.000 de membri și asociați la începutul anilor 1960, la 80.000 în 2011 și 30.000 în 2018, potrivit poliției japoneze.

În timp ce yakuza își desfășoară în general activitățile ilegale departe de vederea cetățenilor obișnuiți, conflictele dintre facțiuni apar însă în fața opiniei publice.

Iar în ultimii ani, clanul Yamaguchi-gumi a fost centrul atenției. Fondat la Kobe în 1915, este cel mai puternic din cele 24 de clanuri yakuza din Arhipelag și a avut aproximativ 4.400 de membri în 2018, potrivit poliției japoneze.

Yamaguchi-gumi a fost măcinat de disensiunile interne de la sosirea, în 2005, lui Shinobu Tsukasa și Kiyoshi Takayama, un duo dintr-o sub-ramură a clanului din Aichi, centrul Japoniei.

Shinobu a promis apoi să extindă activitățile clanului dincolo de baza sa din vestul Japoniei. Un obiectiv atins: Yamaguchi-gumi este acum activ în 43 din cele 47 de departamente japoneze, potrivit poliției.

Disciplina de fier și ostilitatea față de poliție

Pentru a înțelege explozia de violență care zguduie în prezent țara, trebuie să ne întoarcem la 2015. O perioadă în care mii de membri ai Yamaguchi-gumi au plecat pentru a forma un nou clan, Kobe-Yamaguchi-gumi.

Această secesiune a avut mai multe motive: disciplina de fier implementată pe plan intern de Shinobu Tsukasa, o epurare la vârful clanului condus de Kiyoshi Takayama, dar și o atitudine mai ostilă față de poliție.

În timp ce yakuza cooperează în mod tradițional cu poliția, ea a provocat atât tensiuni interne, cât și o atitudine mai represivă a autorităților. Fractura clanului Yamaguchi-gumi a provocat, de asemenea, diviziuni în celelalte clanuri yakuza, ale căror subfiliale au luat poziții pentru una sau cealalată ramură.

Această escaladare a dus la peste 100 de incidente raportate de poliție. Cel mai recent: asasinarea ziua-n amiaza mare, la sfârșitul lunii noiembrie, într-o stradă aglomerată de lângă Kobe, a unui înalt funcționar din Kobe-Yamaguchi-gumi, pentru care a fost arestat un membru al clanului Yamaguchi-gumi.

În aprilie, opoziția dintre cele două clanuri a luat o întorsătură violentă , cu asasinarea unui membru al unui grup afiliat cu Kobe-Yamaguchi-gumi. Și, în august, a fost împușcat un membru al unei filiale Yamaguchi-gumi, o tentativă de omucidere pentru un lider al unei filiale a Kobe-Yamaguchi-gumi a fost arestat recent.

Incidentele s-au succedat și conflictul a fost agravat și de eliberarea lui Kiyoshi Takayama din închisoare, în octombrie.

Aceste violențe sperie populația și îngrijorează autoritățile. Poliția trebuie să primească acum reprezentanții celor două clanuri în șase departamente, înainte de a-i plasa sub un statut special prevăzut de lege atunci când populația este pusă în pericol.

Acest lucru ar putea fi făcut la începutul anului viitor și s-ar interzice celor două facțiuni să își folosească sediile, să regrupeze mai mult de cinci membri simultan și să se apropie de membrii celuilalt grup, sub pedeapsa de arestare imediată.

Ne puteți urmări și pe Google News