Evenimentul Zilei > EVZ Special > Japonia, cu un picior în groapă. Datele care generează panică. Prăbușire catastrofală
Japonia, cu un picior în groapă. Datele care generează panică. Prăbușire catastrofală

Japonia, cu un picior în groapă. Datele care generează panică. Prăbușire catastrofală

Alertă economică internațională! Japonia, ce-a dea treia economie mondială, este la un pas de recesiune, după ce s-a contractat în ritm anual cu 6,3% în trimestrul patru din 2019, în urma majorării taxei pe consum şi a cererii globale slabe.

Prăbușirea periculoasă a yenului, considerat de altfel una dintre cele mai sigure și puternice monede din lume, trage semnale de alarmă puternice, existând temeri că epidemia cu noul coronavirus din China ar putea afecta evoluţia economiei în primul trimestru din acest an.

PIB-ul Japoniei s-a redus cu o rată anuală de 6,3% în trimestrul IV al anului trecut, o valuare mult mai ridicată în comparație cu prognozele care estimau că declinul va fi de aproximativ 3,5%

Creșterile pe ipozitele la vânzări au afectat puternic consumatorii şi afacerile. Pe lângă asta, previziunile devin și mai sumbre din cauza răspândirii coronavirusului. Pe lângă decese, extinderea epidemiei dăunează producţiei şi turismului, fapt ce ar putea submina creşterea în trimestrul actual şi ar putea aduce Japonia în recesiune, scrie Zerohedge.