JAPONIA comemorează cinci ani de la TRIPLA CATASTROFĂ: cutremur, tsunami și accident nuclear

JAPONIA comemorează cinci ani de la TRIPLA CATASTROFĂ: cutremur, tsunami și accident nuclear

Japonezii s-au oprit azi pentru a comemora cele 19.000 de victime ale cutremurului, tsunamiului și crizei nucleare, ale căror efecte încă se resimt în Țara Soarelui Răsare.

Maria este o fetiță din Japonia, care are 15 ani, și căreia îi place să citească romane, să participe la diverse concursuri și să asculte muzica unei vedete cu părul albastru, pe nume Hatsune Miku. Dar dincolo de aceste preocupări, Maria trebuie să depășească o tragedie: a rămas oefană în 11 martie 2011, când cutremurul a avut loc în Estul Japoniei, iar tsunamiul i-a ucis mama, fratele, surioara și bunicii.

În urmă cu cinci ani, într-o vineri după-amiază, seismul de 9 grade a lovit coasta de nord-est a Japoniei, a declanșat un tsunami care a ajuns chiar și la o înălțime de 39 de metri și a ajuns la o distanță de 10 km pe țărm.  

Tsunamiul a ucis atunci aproape 19.000 de oameni și a produs una dintre cele mai mari tragedii nucleare din istorie, după ce a afectat centrala nucleară de la Fukushima.

Ne puteți urmări și pe Google News

 În cei cinci ani, s-au analizat, s-au scris multe documente pe această temă - de la starea în care trăiesc zeci de mii de oameni încă, în adăposturi temporare, până la ritmul lent de reconstrucție pe coastă și problemele de „curățare” și repornire a reactoarelor nucleare.

Maria, care acum trăiește într-un orfelinat, a fost unul dintre cei 236 de copii rămași orfani în urma dezastrului, în plus față de cei 1.000 de copii care și-au pierdut un părinte.

Maria a supraviețuit pentru că în momentul respectiv era la școală, iar clădirea se afla pe un deal, mai departe. Mulți dintre locuitorii orașului său, Rikuzentakata, în prefectura Iwate, care a fost „șters de pe hartă” după dezastru nu au fost la fel de norocoși. Familia sa s-a aflat între cei 2.000 de oameni din oraș care și-au pierdut viața.

La ora 14.46, momentul precis în care a avut loc cutremurul, japonezii au păstrat azi un moment de reculegere: transportul de metrou a fost oprită, magazinele au luat o pauză, trecătorii s-au oprit pe stradă și au fost pornite sirenele.

Premierul Shinzo Abe a oferit flori în timpul unei ceremonii naționale în Tokyo, la care au participat împăratul și împărăteasa, în timp ce comunitățile din întreaga țară au aprins lumânări și lanterne și au făcut o plecăciune în memoria victimelor.

Maria a fost la școală, ca de obicei, fără a avea vreun plan special pentru această zi.

Akemi Solloway, fondatorul organizației britanice Aid for Japan, care adună bani pentru a oferi sprijin emoțional, educațional și financiar pentru orfanii din urma cutremurului a declarat: „Foare rar vorbește despre acele moment, se retrage de câte ori aude despre tsunami și face tot ce poate pentru a afișa o față curajoasă. Provine dintr-o familie foarte unită, care era îndrăgită de comunitatea locale, bunicii aveau un bar karaoke și cunoșteau pe multă lume în zonă”, a explicat ea.

Japonia este foarte diferită azi față de cum era în urmă cu cinci ani. În ciuda timpului care a trecut, mai trebuie să treacă multă vreme pentru ca regiunea să-și revină. În special situația de la centrala nculeară rămâne una sensibilă, rezolvarea problemelor și dezafectarea unor centrale de acest tip durează decenii întregi.

Peste 150.000 de familii au fost evacuate din zonele rezidențiale din apropierea centralei și acestea rămân încă în adăposturi temporare, cu depresie și rate ale sinuciderii care cresc în rândul populației.

Un miting împotriva reactoarelor nucleare şi a repornirii acestora este programat pentru astăzi după-amiază, la Tokyo, în faţa biroului prim-ministrului şi a clădirii Parlamentului. „Ţara noastră, săracă în resurse, nu poate asigura fără energie nucleară o aprovizionare constantă cu energie, ţinând cont, în acelaşi timp, de aspectele economice şi de schimbările climatice", a declarat premierul Japoniei într-o conferinţă de presă.

„Autoritatea Naţională de Reglementare Nucleară a găsit aceste reactoare conforme cu standardele de siguranţă care sunt cele mai severe din lume, pe baza unor criterii tehnice şi ştiinţifice”, a explicat Abe. El a insistat că guvernul va permite repornirea „tuturor reactoarelor nucleare considerate sigure de acest organism independent”.

În Japonia există în prezent 43 de reactoare potenţial exploatabile (faţă de 54 înainte de accidentul de la Fukushima), însă numai două funcţionează. Alte două (Takahama 3 şi 4) au fost repornite în totalitate sau parţial, însă justiţia a cerut operatorului oprirea lor. Majoritatea opiniei publice se opune relansării centralelor, conform sondajelor apărute în presa niponă, scrie Agerpres.

Japonia, cel de-al şaselea mare poluator al lumii, s-a angajat să reducă emisiile de gaz cu efect de seră cu 26% între 2013 şi 2030.