Jane Fonda, Mungiu si un sarut

Jane Fonda, Mungiu si un sarut

O bomba sexy a anilor '60, Jane Fonda, este cea care i-a inmanat trofeul Palme d'Or si l-a pupat pe Cristian Mungiu la Gala Festivalului de Film de la Cannes.

Castigatoare a doua Premii Oscar, Jane Fonda a primit in acest an, la Cannes, Premiul pentru intreaga cariera. In plus, ei i s-a oferit onoarea de a-l premia pe marele castigator al festivalului.

Fiica celebra

Fonda s-a nascut in 1937, intr-o familie de aristocrati de la Hollywood. Tatal ei, Henry Fonda, a devenit cunoscut dupa rolurile din „The Grapes of Wrath” („Fructele maniei”) si „Twelve Angry Men” („Doisprezece oameni furiosi”).

Ne puteți urmări și pe Google News

Mama ei, Frances Ford Seymour, a avut un sfarsit tragic intr-un azil de nebuni, cand Jane avea doar 12 ani. A studiat la Vassar College, cea mai prestigioasa scoala de fete din America, dar in aceasta perioada s-a confruntat cu bulimia, o boala de care nu a scapat pana la 36 de ani.

Desi la inceput nu a parut interesata de o cariera ca actrita, s-a mutat la New York in 1958, pentru a se inscrie la Studioul de Actorie Lee Strasberg, la care au studiat si Marlon Brando, si James Dean.

Sex-simbol al anilor ‘60

A jucat in cateva filme la Hollywood inainte ca, la varsta de 25 de ani, sa se mute in Franta, pentru a juca intr-un film alaturi de Alain Delon. Acolo l-a intalnit pe regizorul Roger Vadim, fostul sot al actritei Brigitte Bardot. S-a casatorit cu acesta doi ani mai tarziu. In 1968 a jucat rolul principal in „Barbarella”, in urma caruia si-a castigat statutul de sex-simbol.

A mai jucat apoi in tragedia „They Shoot Horses, Don’t They?” („Si caii se impusca. Nu-i asa?”), care i-a adus prima nominalizare la Premiile Academiei Americane de Film.

Primul Oscar l-a castigat insa in 1971, interpretand rolul unei prostituate in „Klute”. Al doilea Oscar l-a obtinut in 1978, pentru rolul din „Coming Home”, un film care prezinta povestea unui veteran de razboi invalid, confruntat cu dificultatea de a se reintegra in viata civila.

Fonda a renuntat la actorie in 1990, dar a revenit pe ecrane dupa 15 ani, in pelicula „Monster-in Law”. In acest an, a avut loc premiera noului ei film, „Georgia Rule”.

„Daca esti nefericita si nu te mai simti bine cu tine insati, daca te inchizi in tine din punct de vedere emotional, e foarte greu sa te duci la serviciu in fiecare zi. Era neplacut si dureros pentru mine sa joc. De aceea n-am mai vrut sa fac asta”, a declarat ea.

Controversa antirazboinicei Jane

In 1972, actrita a facut o calatorie in nordul Vietnamului, in Hanoi, impreuna cu un grup de activisti antirazboi. Momentul care a starnit cele mai multe controverse a fost cel in care s-a lasat fotografiata zambind, asezata pe o baterie antiaeriana, inconjurata de soldati ai armatei inamice.

Imaginea i-a socat pe americani. Desi la inceput nu a regretat decizia luata atunci, in autobiografia ei, publicata in 2005 de Random House, Fonda s-a razgandit. „Au fost raniti foarte multi soldati. A stimulat atata ostilitate. A fost cel mai oribil lucru pe care l-am putut face. A fost o decizie necugetata”, a marturisit ea, citata de BBC.

Intr-un alt interviu, Fonda a spus ca a fost manipulata atunci si ca a reactionat imediat ce si-a dat seama ce a facut. „Eram acolo cu totii si cineva mi-a spus sa ma asez undeva. Am facut doi pasi si m-am asezat. Imediat dupa ce m-am ridicat si am plecat mi-am dat seama cum trebuia sa arate, asa ca i-am spus traducatorului meu: „Doamne, filmul ala trebuie distrus!”„.

Desi s-a intalnit cu multi veterani de razboi, care au inteles ce s-a intamplat atunci, ea continua sa fie criticata. „Povestea este aceeasi de fiecare data. Dar se va termina la un moment dat. Se va termina atunci cand voi muri”, a declarat ea in cadrul unui turneu de promovare a noului ei film „Georgia Rule”.

Maritata de trei ori Jane Fonda a avut si o viata amoroasa zbuciumata. S-a casatorit cu regizorul Roger Vadim pe 14 august 1965, dar a divortat in 1973. La scurt timp, s-a casatorit cu politicianul Tom Hayden. A divortat si de acesta, pentru a se casatori, in 1991, cu mogulul Ted Turner. Au fost considerati inca de la inceput de presa de scandal drept un cuplu destul de ciudat.

Presa a avut dreptate, avand in vedere ca, dupa noua ani de casnicie, Fonda si Turner au anuntat ca vor divorta. Potrivit BBC, Fonda a spus ca motivul despartirii a fost faptul ca Turner era mult mai interesat de afacerile sale decat de viata lor de cuplu. Turner a explicat in schimb ca decizia a venit in urma convertirii actritei la crestinism.

Feminista convinsa Jane Fonda este o sustinatoare devotata a drepturilor femeilor. Una dintre cauzele in care a fost implicata este V-Day, o miscare menita sa opreasca violentele impotriva femeilor, inspirata de spectacolul „Monoloagele vaginului”.

In 2002, a fost prezenta la primul summit V-Day si in acelasi an a pus bazele Centrului „Jane Fonda” pentru Sanatatea Adolescentelor, in cadrul Universitatii Emory din Atlanta, Georgia. Scopul centrului este de a preveni sarcinile nedorite in cazul adolescentelor si de a promova drepturile femeilor.

Cu o zi inaintea alegerilor din Suedia, pe 17 septembrie 2006, Fonda a ajuns in aceasta tara pentru a sprijini membrele partidului „Initiativa feminista” in campania electorala.

MARTURIE

„My Life So Far”, autobiografia unei dive

> Pe 5 aprilie 2005, Random House i-a publicat autobiografia. Cartea este o descriere a vietii vedetei, intr-o serie de trei parti, fiecare prezentand o perioada de 30 de ani.

> Fonda a spus ca cea de-a treia parte este cea mai importanta datorita faptului ca povesteste perioada de dupa  trecerea la crestinism si care va prezenta lucrurile importante pe care le-a facut si pentru care va fi tinuta minte.

> Vedeta spune ca autobiografia arata si o alta fata a sa, mai putin cunoscuta de fani.

> Cartea a fost laudata de cotidiene precum „Los Angeles Times” si „The New York Times”, dar si de alte publicatii.

CARIERA

De doua ori castigatoare a Premiului Oscar

> Jane Fonda a fost nominalizata de sapte ori la Premiile Academiei Americane de Film. A castigat de doua ori.

> Prima data a fost nominalizata in 1969, la categoria Cea mai buna actrita in rol principal, pentru rolul din filmul „Si caii se impusca. Nu-i asa?”.

> In 1971, a fost nominalizata la aceeasi categorie, pentru rolul din „Klute”, obtinand primul  Oscar.

> In 1977, a fost din nou nominalizata, pentru rolul din filmul „Julia”.

> Al doilea Oscar l-a obtinut in 1978, pentru rolul principal din „Coming Home”.

> Ulterior a mai fost nominalizata pentru rolul principal din „The China Syndrome”, pentru rolul secundar din „On Golden Pond” si pentru rolul principal din „The Morning After”.