Trei români au jefuit un bancomat cu o metodaă inspirată din filmele de acţiune: ATM Jackpotting. Toată operaţiunea a fost filmată.
Acesta este metoda de furt a viitorului - spune locotenentul colonel Ragusa
Metoda ATM Jackpotting presupune efectuarea unor găuri în bancomat pentru a ajunge la firele prin care aparatul este conectat la reţeaua bancară. Ajunşi în reţea, infractorii folosesc apoi un calculator pentru a introduce un program în sistemul de operare a bancomatului prin care se pot scoate apoi toți banii disponibili în aparat.
Cei trei bărbați de naționalitate română și moldovenească, în vârstă de 24, 36 și 40 de ani, au reușit să fure 80.000 de euro din bancomate în mai multe localități din Italia, în special în regiunile Toscana și Liguria. Unele furturi ar fi fost efectuate chiar şi în Franţa sau Spania.
Potrivit poliţiştilor italieni, ancheta a început în data de 15 septembrie 2020 şi are implicaţii internaţionale. Carabinierii au reușit să facă legătura cu alte furturi efectuate prin aceeaşi metoda în localitățile Pietrasanta, Pescaglia, Vezzano Ligure din provincia La Spezia și San Giovanni Valdarno din provincia Arezzo.
Pe 15 octombrie, banda a fost prinsă în flagrant în Segromigno in Piano.
Este vorba despre Vasile Pitel, 24 de ani, Maxim Martinic, 40 de ani și Vasilii Bulgaru, 36 de ani, de naționalitate moldovenească și cu domiciliul în Viareggio din februarie anul curent. Aceștia au fost arestați la domiciliu. Asupra lor carabiniereii au găsit 8.700 de euro, computerul pentru instalarea sistemului de operare, precum și dispozitivul prin care se conectau la bancomate, dar și stații radio, mașini de găurit și alte instrumente.
Escrocii au fost iniţial arestaţi la domiciliu
Arestarea acestei bande nu a fost ușoară. A fost pusă în aplicare o activitate de investigație care a implicat zi și noapte militarii de la Nucleul de Investigații. Meritul pentru rezultatul pozitiv al operațiunii revine locotenentului colonel Dario Ragusa, la comanda echipei operaționale și căpitanului Sebastiano Maieli, care a coordonat echipa de anchetă, a declarat comandantul pe provincie al carabinierilor din Lucca.
Banda se muta temporar pe diferite teritorii ale Uniunii Europene pentru a putea efectua furturile în deplină liniște
Mai mult, grupul obișnuia să caute ziua bancomatele pe care le spărgeau noaptea. Erau foarte siguri pe ei, profesioniști adevărați, ca dovadă că nu lăsau nimic la voia întâmplării, au rămas la locul furtului chiar și câteva ore, în încercarea de a pirata bancomatele, care trebuiau să aibă unele particularități pentru a permite unui program informatic de tip malwere să le dea banii, spun cercetătorii.
Prejudiciul total este estimat la 80 de mii de euro, dar ar fi putut fi mult mai mare, imens, pentru că banda era gata să lovească din nou. Dacă această operațiune nu ar fi fost efectuată prin activitatea de investigație, ci doar prin activități de prevenire, probabil că lucrurile nu s-ar fi încheiat în acest fel.
În acțiunile sale, banda a luat multe măsuri de precauție, iar bancomatele vizate nu aveau daune vizibile. În dimineața următoare au fost găsite complet golite de conținut și a existat doar o ușoară scădere a tensiunii electrice, au mai declarat poliţiştii implicaţi în anchetă.
Judecătorul pentru investigații preliminare de la tribunalul din Lucca, a definit această bandă ca fiind de o viclenie și un profesionalism alarmante în executarea infracțiunilor, destinată să se exprime fără echivoc și în viitoare acțiuni ilegale, informează Lucca in Diretta.