Omul care a creat fitnessul modern

Omul care a creat fitnessul modern

Jack LaLanne a trimis America la sala de gimnastică şi a militat pentru exerciţii şi dietă sănătoasă până la 96 de ani.

La 96 de ani, François Henri "Jack" LaLanne era o legendă în America şi în întreaga lume, recunoscut ca părintele mişcării moderne de cultură fizică şi celebru pentru exerciţiile istovitoare din sala de forţă. LaLanne a murit la sfârşitul săptămânii trecute în locuinţa sa din Morro Bay, California, din cauza insuficienţei respiratorii rezultate în urma unei pneumonii.

O viaţă schimbată într-o clipă

La 15 ani, când s-a mutat în Bay Area, California, împreună cu familia sa de imigranţi francezi, LaLanne era un adolescent acneic, cu probleme comportamentale şi înnebunit după produsele fast-food, scrie "New York Times". Viaţa sa s-a schimbat radical după ce a ascultat o conferinţă a nutriţionistului Paul C. Bragg.

Acesta a fost momentul care i-a schimbat viaţa, avea să spună Jack LaLanne mai târziu. A început să se antreneze cu greutăţi la Berkeley YMCA, a renunţat la dulciuri şi s-a apucat să studieze Anatomia lui Henry Gray, ca să afle mai multe despre musculatura corpului uman. A absolvit o şcoală de chiropractică, dar în loc să profeseze a devenit un militant pentru fitness şi nutriţie sănătoasă.

La 21 de ani şi-a deschis o sală de cultură fizică, prototipul pentru sălile de fitness de mai târziu, care includea spaţiu de gimnastică şi forţă, un bar unde se serveau sucuri de fructe şi un magazin cu mâncare sănătoasă. "Oamenii credeau că sunt un şarlatan şi un nebun", îşi amintea LaLanne.

"Medicii spuneau că exerciţiile cu greutăţi le vor provoca oamenilor atacuri de cord şi le vor diminua apetitul sexual". Însă LaLanne a reuşit să convingă, într-o epocă în care televiziunea devenise principalul instrument mediatic.

Exerciţii cu unchiul Jack

Stilul său antrenant şi familiar i-a asigurat succesul emisiunii "The Jack LaLanne Show", cu care a debutat în 1951, în zona San Francisco, şi a fost difuzată ulterior la scară naţională. Înarmat cu ustensile simple - o coadă de mătură, un scaun şi o coardă elastică - LaLanne îşi prezenta gama de exerciţii, între care flotările în vârfurile degetelor erau la loc de cinste. Şi-a construit audienţa graţie copiilor, care urmăreau emisiunea în special pentru a-l vedea pe câinele lui LaLanne, Happy, executând diverse numere de dresaj.

"Le spuneam «Băieţi şi fete, fiţi atenţi. Unchiul Jack o să vă spună ceva. Duceţi-vă şi aduceţi-i lângă voi pe mama, tata, bunica, bunicul, pe toată lumea din casă. Aduceţi-i şi asiguraţi-vă că exersează cu mine»", povestea LaLanne în 1995.

DEDICAT. În 2004, LaLanne continua să antreneze în sălile sale de fitness Foto: Reuters

Proful de sport şi nutriţie

Cu mult înainte ca dieta Atkins şi emisiunile de nutriţie sănătoasă ale lui Richard Simmons şi Jane Fonda să devină populare în SUA, Jack LaLanne era o celebritate în domeniu, care recomanda exerciţii regulate şi o dietă echilibrată.

Popularitatea dobândită graţie show-ului TV i-a permis să deschidă zeci de săli de fitness pe care ulterior le-a integrat reţelei Bally.

A inventat precursoarele aparatelor moderne din sălile de fitness, cum ar fi cele pentru extensia picioarelor şi cele cu scripeţi. S-a implicat în campanii de marketing pentru un storcător de fructe, pentru aparate de gimnastică, a scos pe piaţă materiale video cu exerciţii fizice şi cărţi de fitness.

A militat pentru ca femeile să vină la sălile de fitness şi a încercat să convingă persoanele în vârstă şi pe cei cu dizabilităţi că pot participa la astfel de programe în ciuda handicapului.

Secretele unei vieţi de atlet

Jack LaLanne lua două mese pe zi şi dispreţuia fast-foodul. La micul dejun, după antrenamentul de dimineaţă, includea câteva albuşuri de ou fiert, o ceaşcă de supă, fulgi de ovăz cu lapte de soia şi fructe de sezon. La cină consuma salată de crudităţi, ouă fierte, peşte şi un ameste de vin alb şi roşu. Uneori adăuga un sandvici cu friptură de curcan, dar niciodată cafea.

LaLanne executa exerciţiile până la epuizarea muşchilor, când repetarea mişcării devenea imposibilă. Dezvoltarea sa musculară i-a permis să se numere printre culturiştii de succes ai Americii. Arnold Schwarzenegger a declarat că "Jack LaLanne e un animal" după ce acesta l-a învins fără drept de apel într-o întrecere neoficială de forţă.

La 60 de ani, LaLanne a înotat de la Insula Alcatraz până la ţărmul Golfului San Francisco cu mâinile încătuşate, tragând după el o barcă de aproape 500 kg. Zece ani mai târziu, tot cu mâinile în cătuşe, a remorcat 70 de bărci cu câte un om la bord, 2,2 km, în largul Portului Long Beach.

Deşi considerat un supererou al fitnessului, LaLanne a susţinut mereu ca nu-i place să se antreneze, dar că face asta ca să se simtă în formă şi pentru a-şi păstra sănătatea.

Casa sa din Morro Bay avea două săli de antrenament şi piscină, iar Jack îşi începea fiecare zi, chiar şi după ce a trecut de 90 de ani, cu două ore de antrenament.

"Nu pot să-mi permit să mor", glumea Jack LaLanne. "Asta mi-ar distruge imaginea".

TALENT. Cu elocinţa unui vânzător ambulant, LaLanne a făcut marketing pentru storcătoare de fructe

34 de ani a fost prezentă pe micile ecrane din Statele Unite "The Jack LaLanne" Show, cea mai longevivă emisiune de fitness din lume

Ne puteți urmări și pe Google News