Evenimentul Zilei > Actualitate > Izolarea și carantinarea, suspendate în București. Documentul a fost semnat de Arafat
Izolarea și carantinarea, suspendate în București. Documentul a fost semnat de Arafat

Izolarea și carantinarea, suspendate în București. Documentul a fost semnat de Arafat

Carantinarea și izolarea la domiciliu vor fi suspendate temporar la nivelul Capitalei, după decizia CCR, în baza unui document semnat de secretarul de stat Raed Arafat și un director din Ministerul Sănătății.

Documentul, care suspendă izolarea și carantinarea în București, face referire la decizia Curții Constituționale care a fost publicată în Monitorul Oficial și prin care a fost admisă excepția de neconstituționalitate la actele normative care reglementează instituirea carantinei.

Măsura suspendării va fi aplicată până când Guvernul și Parlamentul vor elabora un alt cadrul legislativ în acord cu prevederile Constituționale.

„Având în vedere publicarea deciziei Curții Constituționale a României nr. 458 din 25.06.2020, în Monitorul Oficial, partea 1, nr. 591 din 02.07.2020 prin care s-a admis excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 25 alin(2), teza 2 din Legea nr 95/2005 privind reforma în domeniul sănătății și ale art 8 alin (1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr 11/2929 privind stocurile de urgență medicală precum și unele măsuri aferente instituirii carantinei, prevederile legale privin izolarea la domiciliu și carantinarea se suspendă temporar, pentru o perioadă în care Parlamentul și Guvernul trebuie să pună în acord aceste prevederi cu dispozițiile Constituției”, se arată în documentul citat, conform antena3.ro.

Pe cale de consecință, măsura izolării la domiciliu și a carantinării instituționalizate se suspendă temporar pentru toate persoanele inclusiv cele pentru care s-a aplicat înainte de publicarea deciziei CCR în Monitorul Oficial.

Pe de altă parte, ținând cont de contextul epidemiologic, de evoluția pandemiei de coronavirus, precum și riscul crescut de transmitere comunitară în rândul populației, documentul recomandă, totuși, celor care au fost în contact cu un pacient confirmat cu COVID-19 să respecte măsurile de autoizolare pentru o perioadă de 14 zile. Acest lucru este recomandat și celor care au venit dintr-o zonă considerată cu risc epidemiologic ridicat de transmitere.


Ultimele statistici ale morții. Bilanțul negru al pandemiei la nivel mondial


Totodată, documentul recomandă purtara purtarea corectă a măștii de protecție în spații închise; spălarea frecventă a mâinilor cu apă și săpun și folosirea de soluții dezinfectante pe bază de alcool; păstrarea distanței de cel puțin 1.5 metri între persoane.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, secretarul de stat Raed Arafat, a declarat că în cazul în care cetățenii vor continua să ignore regulile de bază și restricțiile impuse de autorități există riscul ca situația să scape de sub control și să crească numărul de îmbolnăviri de COVID-19.

Arafat a îndemnat cetățenii să le atragă atenția, „politicos”, celor care nu respectă regulile de siguranță sanitară.

 

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: