Țările occidentale și ONG-urile se tem că regimul de la Damasc nu va oferi ajutor zonelor aflate sub controlul rebelilor. Cutremurul din Turcia și Siria crește presiunea asupra organizațiilor umanitare și a țărilor occidentale pentru a ajuta populația siriană, în special în zona rebelă Idlib, din nordul țării.
La câteva ore după cutremurul mortal de luni, comunitatea internațională s-a mobilizat pentru Turcia, trimițând rapid ajutor de urgență. De asemenea, Franța, Germania și Statele Unite au promis că vor ajuta victimele siriene, dar fără a trimite imediat asistență.
Să ajuţi populația siriană "în contextul politic al unui regim care a declanșat un război civil care a durat 10 ani" este complicat, a declarat Laurence Boone, secretar de stat francez pentru Europa la Camera inferioară a Franței.
"Siria rămâne o zonă întunecată, din punct de vedere legal și diplomatic", estimează Marc Schakal, șeful programului Medici Fără Frontiere (MSF), axat pe Siria, cerând ca ajutorul să fie trimis "cât mai curând posibil".
Schakal se teme că ONG-urile locale și internaționale se vor vedea copleșite într-o țară devastată de aproape 12 ani de război civil în care se înfruntă o multitudine de bande - forțe guvernamentale, rebeli, jihadiști și kurzi printre altele - și în care sunt prezente trupe din diverse țări.
Siria, o țară izolată de restul lumii
Guvernul lui Bashar al-Assad, susținut de Iran și Rusia, este izolat la nivel internațional și supus numeroaselor sancțiuni.
Ajutorul este crucial pentru că "situația populației era deja dramatică", insistă profesorul Raphaël Pitti, responsabil al ONG-ului francez Mehad, care este preocupat în special de provincia Idlib.
Una dintre principalele probleme o reprezintă accesul la această ultimă fortăreață controlată de rebeli și jihadiști, unde trăiesc 4,8 milioane de oameni, spune el.
Aproape tot ajutorul umanitar care sosește în această regiune din Turcia trece prin Bab al Hawa, singurul punct de acces, obținut printr-o rezoluție a ONU.
Trimiterea ajutorului prin teritoriul sirian controlat de Damasc ar fi dificilă din punct de vedere diplomatic. Ar însemna, de asemenea, că regimul oficial este de acord să acorde acest ajutor populației din zonele rebele și că beligeranții sunt de acord asupra distribuirii acestuia.
În plus, pasul Bab al Hawa a fost afectat de cutremur, a declarat, marți, ONU. Cutremurul a provocat peste 1.700 de morți în Siria, iar numărul lor continuă să crească.
Cum se poate acorda ajutor pentru sirieni
În urma tragediei, regimul sirian, sancționat de comunitatea internațională de la începutul războiului în 2011, a cerut țărilor să trimită ajutor.
Ambasadorul Siriei la ONU, Bassam Sabbagh, a asigurat, luni, că acest ajutor va fi "pentru toți sirienii de pe întreg teritoriul" ţării. Dar el a pus o condiție: ca această asistență să fie distribuită din interiorul țării, sub control guvernamental.
"Punctele de acces din Siria există, pot fi coordonate cu guvernul și suntem dispuși să facem acest lucru", a spus diplomatul, respingând posibilitatea de a primi ajutorul prin accese transfrontaliere.
Franța nu și-a părăsit rezerva pentru moment, iar Germania a cerut deschiderea altor puncte de trecere. "Toți actorii internaționali, inclusiv Rusia, ar trebui să-și folosească influența asupra regimului sirian pentru a oferi ajutor umanitar victimelor", a declarat ministrul german de Externe, Annalena Baerbock.
Franța ar putea fi mai puțin prezentă decât "în alte crize", întrucât este "incomod" să mergi într-o țară căreia nu i se recunoaște legitimitatea guvernului, estimează Emmanuel Dupuy, președintele Institutului pentru Prospectivă şi Securitate.
Pentru Raphaël Pitti, zonele aflate sub autoritatea Damascului vor primi probabil ajutor internațional. "Așa cum s-a întâmplat mereu de 10 ani", subliniază el.
100 de milioane de dolari dați de Emiratele Arabe Unite
Emiratele Arabe Unite, prima țară din Golf care și-a redeschis ambasada la Damasc în 2018, a promis 100 de milioane de dolari ajutor pentru victimele atât din Siria, cât și din Turcia.
Profesorul se teme însă că populația din Idlib, printre care se numără "2,8 milioane de refugiați", va rămâne în urmă, mai ales că autoritățile turce sunt deja copleșite de propriile zone devastate de cutremur.
Comunitatea catolică din Sant'Egidio din Roma a cerut, marți, ridicarea sancțiunilor, iar Semiluna Roșie a făcut același apel.
La rândul său, purtătorul de cuvânt al Biroului ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare, Jens Laerke, a declarat că este imperativ ca întreaga lume să considere situația ca "o criză umanitară în care sunt în joc vieți".
sursa: RADOR / larazon.es