Ivan Krâstev: În noul Război Rece, cel mai rău lucru nu sunt armele nucleare, ci faptul că viețile noastre vor deveni o serie de operațiuni speciale
- Maria Miron
- 1 martie 2022, 11:47
Ivan Krâstev este politolog și vizionar bulgar, ale cărui analize sunt citate în mass-media internațională.
Reporter: Domnule Krâstev, scrieți că noi am trăit în lumea lui Vladimir Putin. Și cum vom ieși din lumea lui Putin? Ce cărți deține Occidentul împotriva lui, pentru că el a ridicat mult mizele? Ce ar trebui să înțeleagă toți în epoca ce urmează?
Ivan Krâstev: Trăim deja într-adevăr într-o altă lume. Mai întâi pandemia, acum războiul din Ucraina creează un sentiment de catastrofă. Decizia Germaniei de a trimite arme în Ucraina și de a investi în propria sa putere militară este cel mai clar exemplu al schimbării radicale la care asistăm. În această nouă situație, cel mai mare pericol este să ne îngropăm capetele în pământ și să așteptăm ca lucrurile să se rezolve de la sine. Sunt momente când „aplecarea” este o strategie bună, dar când pământul îți arde sub picioare nu ajută. Într-o astfel de situație, cea mai mare putere a oricărei societăți este coeziunea sa internă.
Reporter: În ce măsură susține societatea rusă mișcările lui Putin - este posibil ca Rusia să piardă singură războiul, la fel ca Uniunea Sovietică în anii 1980?
Ivan Krâstev: Acest război nu este un război al Rusiei, este un război al lui Putin. Societatea rusă nu este pregătită pentru el. Încă nu a hotărât ce crede despre el. Nu ar trebui să existe niciun război în planurile Kremlinului, ci doar o „operațiune specială” în care forțe de desant de elită preiau Kievul, decapitează guvernul ucrainean, „curăța” țara de elementele nedorite și pun la putere un guvern pro-rus, iar ucrainenii întâmpină trupele ruse ca eliberatoare. Acest lucru nu s-a întâmplat. Putin a devenit o victimă a propriei sale propagande. Ucrainenii își apără independența. Ei se luptă, iar pentru a-i învinge Kremlinul va trebui să distrugă orașe și să omoare mii de oameni vorbitori de limbă rusă, care se roagă aceluiași Dumnezeu.
Reporter: Ordinea europeană stabilită după Războiul Rece s-a încheiat, spuneți dvs. Prin ce va fi diferită perioada care urmează? Merită să ne amintim de criza din Caraibe?
Ivan Krîstev: Dacă Putin rămâne la putere, viitorul Europei este o confruntare cu Rusia. Dar aceasta nu este doar o întoarcere la Războiul Rece, așa cum își amintește generația mea, ci ceva mult mai înfricoșător, pentru că astăzi trăim la un clic distanță unul de celălalt și pentru că tot ceea ce ne unește - libertatea de a face afaceri, de a călători, de a ne citi unul pe celălalt, devine o armă, cu care încercăm să ne distrugem pe noi înșine. În noul Război Rece cel mai rău lucru nu sunt armele nucleare, ci faptul că viețile noastre vor deveni o serie de operațiuni speciale.
Reporter: Unii suspectează o anumită duplicitate în comportamentul Bulgariei în situația actuală. Pentru ce ar trebui să răspundă liderii politici bulgari?
Ivan Krâstev: Bulgaria are nevoie de coeziune internă. Navele se scufundă în ocean nu pentru că există apă în jurul lor, ci pentru că apa a intrat în ele.