Românii au fost providențiali! Iuliu Maniu a salvat Viena de bolșevici în 1918

Românii au fost providențiali! Iuliu Maniu a salvat Viena de bolșevici în 1918

Iuliu Maniu a fost omul care a salvat Viena de revoluția bolșevică în 1918. Un episod pentru care austriecii ne sunt recunoscători, dar vorbesc destul de puțin despre el.

Iuliu Maniu este principalul protagonist al unui moment istoric puțin cunoscut. Fiind înrolat în armata austro-ungară, ca o pedeapsă pentru faptul că nu accepta să facă nici o concesie asupra viitorului Ardealului, este trimis pe frontul din Rusia. În scurt timp, după ce termină școala de ofițeri, este transferat în Italia, pe frontul de la Piave. Acolo prinde ultimele momente ale Imperiului, având curajul și inspirația să părăsească armata și să se ducă la Viena.

Acolo, împreună cu 60.000 de soldați ardeleni, va salva Viena de bolșevici. O istorie foarte puțin cunoscută, dar care i-a atras simpatia și recunoștința austriecilor. În materialul VIDEO puteți vedea povestea acelui moment, oferită de Evenimentul Istoric.

Cine a fost Iuliu Maniu

Iuliu Maniu (n. 8 ianuarie 1873, Șimleu Silvaniei – d. 5 februarie 1953, Sighetu Marmației, Maramureș, România) a fost un om politic român, deputat român de Transilvania în Dieta de la Budapesta, de mai multe ori prim-ministru al României (noiembrie 1928-iunie 1930; iunie 1930-octombrie 1930; octombrie 1932-ianuarie 1933), președinte al Partidului Național-Țărănesc (1926-1933, 1937-1947), deținut politic după 1947, decedat în închisoarea Sighet. Este membru de onoare al Academiei Române (1919).

Ne puteți urmări și pe Google News

Viena în 1918

În 1918, Viena, capitala Imperiului Austro-Ungar, trecea prin al patrulea și începutul celui de-al cincilea an al primului război mondial. Orașul imperial, odinioară un Eldorado plin de delicii culinare și poftă de viață, devenise o metropolă plină de oameni disperați și cerșetori. Există o mare nevoie oriunde te uitai. Centrul Imperiului Habsburgic seamănă cu o cetate asediată, care urmează să fie pregătită pentru furtună, iar prima etapă era foametea. Un inamic care nu este vizibil, dar pe care-l simți în fiecare moment.

Când se va încheia acest coșmar: aceasta este cea mai emoționantă întrebare. Greve în masă și revolta în flotă sunt primele semne de avertizare ale răsturnării ordinii imperiale. În fruntea imperiului epuizat se află un tânăr împărat, care încearcă din răsputeri să pună capăt unui război pe care nu l-a provocat. Eșecul său și epuizarea armatei fac inevitabile agonia orașului imperial și a monarhiei în ansamblu.

Volumul „Zori Însângerate”, disponibil pe piață

Cartea „Zori Însângerate”, scrisă de colonelul(r) Tudor Păcuraru și conf. univ. dr. Florian Bichir, este de luni, 12 aprilie, disponibilă pe piață. Are la bază documente declasificate ale SRI din martie 1990.  Mai exact, evenimentele de la Târgu Mureș, care s-au desfășurat sub egida Planul „VIRRADAT” \ „AURORA ZORILOR”.

Planul a fost creat de liderili de la Budapesta, care au trecut pe la „universitățile kominterniste, KGB-iste și GRU-iste” de la Moscova.

Obiectivul final era adjudecarea Ardealului.

„Cartea „Zori însângerate” este dedicată ofițerilor români, contraspioni și antiteroriști care, năpăstuiți de propriul Guvern, au ales să-și facă datoria față de Patrie cum au putut mai bine, sub huiduielile gloatei isterizate” , spun coautorii.

Comandă cartea aici

Volumul „Zori Însângerate” scris de Tudor Păcuraru și Florian Bichir va fi din 12 aprilie pe piață

Volumul „Zori Însângerate” scris de col SRI (r) Tudor Păcuraru și conf. univ. Florian Bichir este din 12 aprilie pe piață