Miercuri, 19 decembrie, filmul „Stralucirea eterna a mintii neprihanite”/”Eternal Sunshine of the Spotless Mind” va fi distribuit pe DVD impreuna cu „Evenimentul zilei”.
Fantezia inepuizabila a regizorului Michel Gondry, dublata de obsesia scenaristului Charlie Kaufman pentru complexitatea mintii umane au dat cinemaului cea mai frumoasa poveste de dragoste din ultimii ani: „Stralucirea eterna a mintii neprihanite”/”Eternal Sunshine of the Spotless Mind”.
In 2005, pelicula era nominalizata la doua Oscaruri, pentru Cea mai buna actrita (Kate Winslet) si Cel mai bun scenariu original, dar se intorcea acasa doar cu ultimul trofeu. Filmul lui Michel Gondry are poezia unui videoclip, specie in care cineastul este maestru absolut, fiind trecut in Cartea Recordurilor cu cel mai premiat clip din lume, „Drugstore”, pentru Levi Strauss
Cu un pas in science-fiction
Titlul poetic, pentru unii imposibil de memorat, e un vers din celebrul poem „Heloise catre Abelard” de Alexander Pope: „How happy is the blameless vestal’s lot! The world forgetting, by the world forgot. Eternal sunshine of the spotless mind! Each pray’r accepted, and each wish resign’d”. Acelasi poem e folosit de scenaristul peliculei, Charlie Kaufman, in „Being John Malkovich” (1999).
Subiectul peliculei i-ar fi fost sugerat lui Gondry de o remarca a unui prieten artist, Pierre Bismuth: „Cum ar fi sa primesti o carte postala care sa te anunte: cineva tocmai te-a sters din memoria sa...”
Ideea ca memoria umana are structura unui hard-disk de pe care ai putea da „delete” amintirilor care-ti provoaca suferinta are o baza stiintifica simpla: fiecarei portiuni din corp si fiecarui simt ii corespunde o portiune din creier. Kaufman&Gondry imping limitele stiintei si trec in zona science-fiction, insa o fac uluitor de firesc.
Suspans de thriller
Pornind de la acest fapt stiintific, dr. Howard Mierzwiak (Tom Wilkinson) pune la punct o aparatura (si un cabinet, „Lacuna Inc”), care sa actioneze doar asupra zonelor vulnerabile la amintiri dureroase. Pe rand, Clementine Kruczynski (Kate Winslet) si Joel Barish (Jim Carrey) isi sterg figura celuilalt din memorie, dupa o relatie epuizata.
Doctorul Mierzwiak apasa tasta „delete” cu naturaletea profesionistului: il conecteaza pe Joel la computer, e „safe”, comod (pe patul de acasa) si cu asistenti la indemana - Stan (Mark Ruffalo), Patrick (Elijah Wood) si Mary (Kirsten Dunst). Cand e prea tarziu si mouse-ul transforma intr-un vid confuz ani de iubire, Joel se agata cu sufletul de fericirea si tristetile traite alaturi de Clementine.
In planul imaginii, Gondry exceleaza aici. Cladiri se evapora, gheata se sparge, oameni si obiecte din maini dispar, intr-un iures din care Joel incearca sa se salveze refugiindu-se in amintiri din copilarie si adolescenta care nu tin de povestea de cuplu - o idee de scenariu extrem de ingenioasa.
Suspansul e demn de un thriller pe masura ce masinaria inainteaza, ca un bulgare care se mareste, spre amintirile minunate de la inceput. Amandoi raman insa cu inexplicabila constiinta a absentei cuiva.