Șoferii care circulă fără ITP rămân cu mașinile în drum și încasează amenzi uriașe
- Petrisor Cana
- 16 mai 2018, 00:00
Milioane de șoferi care circulă pe drumurile din România trebuie să fie atenți, începând de duminică, deoarece pot rămâne cu mașina blocată în trafic.
Mai exact, din 20 mai intră în vigoare prevederile O.G. nr. 14/2017 privind suspendarea înmatriculării vehiculelor. Conform noilor prevederi legale, polițiștii rutieri vor suspenda dreptul de circulație al mașinilor și le va reține șoferilor care circulă cu autovechiculele care nu au inspecţia tehnică periodică (ITP) valabilă plăcuțele de înmatriculare și certificatul de înmatriculare. În aceste condiții:
Mașinile nu mai pot fi deplasată de pe loc, iar proprietarii vor trebui fie să le transporte, la destinație, cu ajutorul unei platforme, în cazul autoturismelor, fie să le tracteze, în cazul autovehiculelor de mare tonaj.
Polițiștii rutieri le vor aplica șoferilor o amendă, din clasa IV-a de sancțiuni, cuprinsă între 9 și 20 de puncte. Conform legii, un punctamendă este 145 de lei. În consecință, șoferii prinși fără ITP plătesc o sancțiune cuprinsă între 1.305 de lei și 2.900 de lei.
Suspendarea încetează automat la data la care vehiculul trece o nouă inspecţie tehnică periodică. În acel moment, certificatul de înmatriculare şi plăcuţele sunt restituite proprietarilor de către Poliţia Rutieră.
Măsurile sunt valabile și pentru cei care își cumpără o mașină și nu o înmatriculează în termen de 90 de zile de la data înscrisă în contractul de vânzare-cumpărare.
Ce trebuie să faceți pentru a evita sancțiunile
Pentru a evita să rămână cu mașinile în drum și să fie amendați, șoferii sunt sfătuiți să țină cont de recomandările Direcției Regim Permise (DRPCIV):
verificaţi data la care expiră inspecţia tehnică periodică şi efectuaţi-o în termenul înscris pe certificatul de înmatriculare, mai ales că data valabilităţii este comunicată, automat, către RAR și DRPCIV;
asiguraţi-vă să transcrieți autovehiculul cumpărat în 90 de zile pe numele dumneavoastră. Este recomandabil, în acest caz, să verificaţi cu atenţie data întocmirii contractului de vânzarecumpărare sau, în situaţia în care il achiziţionaţi de la o altă persoană decât proprietarul acestuia, data vânzării sale iniţiale;
Important: starea înmatriculării vehiculului se poate verifica pe site-ul DRPCIV, la secţiunea servicii online - stare