Evenimentul Zilei > Actualitate > Vrei să schimbi cartea de identitate? De acum, se cere o adeverință în plus
Vrei să schimbi cartea de identitate? De acum, se cere o adeverință în plus

Vrei să schimbi cartea de identitate? De acum, se cere o adeverință în plus

Persoanele care își schimbă cartea de identitate după ce s-a imunizat împotriva COVID-19 trebuie să facă demersuri pentru a obține o nouă adeverință de vaccinare.

Schimbarea cărții de identitate după vaccinare anti COVID-19, atrage după sine și reînoirea adeverinței de vaccinare.

Persoanele care își schimbă cartea de identitate (CI) după ce s-au vaccinat împotriva COVID-19 trebuie să ia legătura INSP. Aceasta pentru a primi o nouă adeverință de vaccinare în care să fie trecute noile date de identificare.

Conform reglementărilor în vigoare, cei care s-au imunizat primesc o adeverință de vaccinare care conține numărul și seria din CI. În situația în care o persoană își schimbă cartea de identitate, adeverința de vaccinare își pierde valabilitatea. Drept urmare trebuie actualizată cu datele din noua carte de identitate.

Ce faci dacă îți schimbi cartea de identitate după vaccinarea COVID-19

Într-o astfel de situație, cel în cauză trebuie să formuleze o solicitare către INSP, pentru actualizarea informațiilor din adeverință. Explicația a fost furnizată de reprezentanții Comitetului național de coordonare a activităților privind vaccinarea (CNCAV) pentru DC News:

„Dacă expiră, se poate face cerere la INSP și se reînnoiește adeverința cu noile date din CI”, au arătat oficialii CNCAV.

Deși ar fi fost mai simplu dacă documentul de vaccinare ar fi conținut CNP-ul, CNCAV nu a preferat această soluție. Ei au explicat, conform sursei citate, că CNP este o informație cu caracter personal.

„S-a ales această cale pentru evitarea situațiilor în care adeverința de vaccinare ar fi înstrăinată/pierdută și care ar genera reale prejudicii persoanei în cauză. S-a încercat reducerea la minimum a datelor persoanele conținute”, au precizat oficialii CNCAV.

Actele expirate rămân valabile în perioada stării de alertă

Pandemia de coronavirus a adus după sine modificări în ceea ce privește înlocuirea documentelor expirate. Actele de identitate care expiră pe perioada stării de alertă rămân valabile, pe teritoriul României. Măsura este valabilă pe durata stării de alertă și încă 90 de zile de la încetarea acesteia.

Documentele emise de serviciile publice de permise de conducere şi înmatriculare vehiculelor, își mențin valabilitatea pe perioada stării de alertă. Și în cazul acestora, valabilitatea se prelungește  pentru o perioadă de 90 de zile de la încetarea stării de alertă.

În cazul autorizației de circulație provizorie, valabilitatea se menține doar pentru autovehiculele care dețin asigurare obligatorie de răspundere civilă valabilă.

În România, starea de alertă a fost declarată începând cu 15.05.2020 și a fost prelungită de la o lună la alta.

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.