Italienii sunt panicați! Reguli severe pentru badantele din România
- Lucian Ionescu
- 24 iulie 2020, 07:30
În Italia, familiile care au îngrijitoare din România solicită reguli severe pentru aceste persoane care revin la locurile de muncă.
„Îngrijitoarele românce care se întorc la locul de muncă după vacanțe sau după ce au plecat în ultimele luni pentru a nu rămâne blocate în Peninsulă, nu sunt supuse niciunui control”, scriu jurnaliștii italieni.
„Din România sosiri fără control” - titrează ziarele de astăzi din peninsulă, în vreme ce simplii cetățeni din mai multe regiuni solicită testarea tuturor îngrijitoarelor românce sau moldovence la întoarcerea loc din vacanță din țările de origine.
Autoritățile din regiunea Piemonte, în care există 70.000 de astfel de îngrijitoare de bătrâni sau persoane cu diverse patologii, se tem de infecțiile de import, așa că se pregătesc să impună efectuarea obligatorie a testelor de diagnosticare a coronavirusului. Îngrijorarea este și mai mare cu atât mai mult cu cât și alți lucrători români vor pleca în vacanțe acasă și vor reveni după cel puțin două săptămâni, iar autoritățile consideră că este important să se ia deja măsuri pentru valul de reveniri din concediu, din a doua parte a lunii august.
Şi în localitățile din Pordenone, o provincie din regiunea Friuli-Venezia Giulia, numeroase familii s-au plâns autorităților locale că se tem să le primească în casă pe îngrijitoarele și menajerele românce, în condițiile în care ele revin dintr-o zonă roșie, cu peste 800 de cazuri de COVID-19 pe zi.
„Deși România nu este parte integrantă a acordului de liberă circulație Schengen în ciuda faptului că face parte din UE, nu există restricții pentru românii care călătoresc în Italia, spre deosebire de ceea ce se întâmplă cu persoanele care vin din Serbia, Muntenegru și Kosovo.
În momentul de față este recomandat doar ca îngrijitoarele și persoanele asistate să fie echipate cu măști, să mențină distanțarea socială – deși este imposibil având în vedere sarcinile – și să nu prezinte simptome de boală, adică să nu depășească temperatura de 37.5 grade”, a spus Andrea Zini, vicepreședinte Assindatcolf, Asociația națională a angajatorilor casnici, potrivit Radio România Actualități