Italia trimite în Orientul Mijlociu două fregate și o navă de patrulare

Italia trimite în Orientul Mijlociu două fregate și o navă de patrulare

Italia trimite în Orientul Mijlociu, în afara navei spital, două fregate și o navă de patrulare, în contextul războiului provocat de atrocitățile teroriștilor palestinieni de pe 7 octombrie.

nava spitalDacă ne-am baza doar pe anunțurile guvernamentale, ceea ce reiese este că deocamdată Italia, în contextul conflictului dintre Israel și Hamas, s-a limitat să trimită nava spital „Vulcano” care în următoarele zile va ajunge în estul Mediteranei și în Fâșia Gaza pentru a oferi sprijin umanitar populației din Gaza, devastată de ofensivă israeliană de mai bine de o lună.

Italia își sporește prezența în estul Mediteranei

Deși această operațiune are un scop strict umanitar și la bordul navei dotate cu clinici, instrumente de diagnostic și săli de operație călătorește un echipaj de 170 de persoane, nu este însă singura mișcare decisă și efectuată la alegerea și indicația Ministerului Apărării, scrie Il Fatto Quotidiano.

Marina Militară a anunțat pe profilul său de pe rețeaua X că contingentul italian în drum spre Orientul Mijlociu va fi mai mare fiind compus din două fregate de rachete, „Carlo Margottini” și „Virgilio Fasan”, și nava de patrulare offshore multifuncțională a Marinei numită „Paolo Thaon di Revel”.

De fapt, înainte de a ajunge în Orientul Mijlociu, nava spital Vulcano se va opri în Cipru pentru a se alătura acestor unități suplimentare ale Marinei, deja angajate într-o misiune obișnuită de patrulare numită Safe Mediterranean (OMS), după care va merge să escorteze portavioanele americane Gerald R. Ford. (CVN -78) și Dwight D. Eisenhower (CVN-69) desfășurate în ultimele zile de SUA în Marea Mediterană.

„Mare sicuro”

Este vorba de misiune actualizată devenită operațională în 2022 odată cu directiva Ministerului Apărării din Italia„strategia de securitate și apărare pentru Mediterana”, care a decretat extinderea operațiunii anterioare de supraveghere maritimă „Mare sicuro” din 2015 prin lărgirea ariei de activitate cu o suprafață de aproximativ 160.000 până la 2.000.000 km pătrați și incluzând o mare parte a spațiilor maritime internaționale.

Scopul misiunii este ca statele membre NATO să opereze în comun urmărind diverse obiective strategice și de securitate precum apărarea liniilor de comunicații maritime, patrularea din motive economice și militare și protecția flotelor comerciale naționale și internaționale.

În contextul tensiunilor actuale din Orientul Mijlociu și al riscului concret ca conflictul dintre Israel și Hamas să se extindă și să capete relevanță regională, odată cu presiunea militară exercitată de puterile mari și mijlocii, profesorul Vittorio Emanuele Parsi, care are o vastă experiență de căpitan de fregate în Marină, contactat de Ilfattoquotidiano.it, a contextualizat decizia luată de Italia în ceea ce privește „protecția militară împotriva posibilelor amenințări reprezentate de state ostile alianței care sprijină Israelul, cum ar fi, de exemplu Iranul”, care este un jucător cheie în acest conflict încă de la declanșarea sa.

Italia, pregătită pentru orice scenariu

„Cu siguranță nu este nimic nou – a continuat Parsi – mă refer la desfășurarea de operațiuni strategice comune în Marea Mediterană cu Statele Unite și alți aliați NATO, întrucât prezența navală intensă a Rusiei și a altor antagoniști care se înregistrează de câțiva ani încoace impune neapărat un nivel de pază mai ridicat”.

„State precum Italia, Spania, Franța și Statele Unite, ocupă în mod obișnuit apele Mediteranei cu operațiuni de securitate, iar în acest caz unitățile noastre navale se deplasează cu scopul de a oferi protecție și asistență militară portavioanelor americane care au fost mutate în apropierea coastelor israeliene” a adăugat apoi Parsi, concluzionând că „operațiunea legată de nava Vulcano este extrem de diferită, deoarece are un scop umanitar, dar mai presus de toate derivă dintr-o alegere exclusiv națională făcută de ministrul Apărării în sprijinul și solidaritatea populației civile palestiniene”.

Este evident însă, că, așa cum au declarat surse interne din Ministerul Apărării din Italia citate zilele trecute de ziarul „Il Foglio”, Marina italiană, ca de altfel și Marina SUA, „se pregătește eficient pentru toate ipotezele posibile” pe care le poate prezenta această situație.

Și întrucât teatrul din Orientul Mijlociu se caracterizează în prezent printr-un grad ridicat de imprevizibilitate și tensiune care poate degenera în orice moment, Marina din Italia este pregătită pentru orice eventualitate, inclusiv pentru cea a participării active la un conflict militar pe scară largă care implică diferiți actori din diferite regiuni ale lumii.

(Articol de Thomas Brambilla; Traducerea Cătălina Păunel, RADOR RADIO ROMANIA)