Italia nu mai primește migranți salvați de ONG-uri
- Iuliu Vlădescu
- 2 octombrie 2023, 20:15
Italia nu mai primește migranți salvați de ONG-uri. Roma reproșează Berlinului că finanțează mai multe ONG-uri de salvare în Mediterana, unele dintre ele activând sub pavilion german.
ONG-urile care salvează migranți în Mediterana vor trebui să-i debarce în țările sub steagul cărora navighează vasele lor, respectiv steagul german, dacă nu se ajunge la un compromis mai bun în cadrul Pactului pentru azil și imigrație, a declarat vineri în Malta Giorgia Meloni.
Şefa guvernului italian respinge un amendament prezentat de Germania privind statutul și rolul ONG-urilor la momentul votului de joi de la Bruxelles pentru reforma Pactului pentru azil și imigrație.
Textul a fost aprobat de cei 27, dar Italia, care s-a declarat surprinsă de depunerea in extremis a propunerilor germane, a emis rezerve și a cerut un termen de gândire, scrie Le Figaro.
„Pas înapoi”
Acest amendament este „un pas înapoi” și noi propunem deci un alt amendament en virtutea căruia țara răspunzătoare de primirea migranților transportați pe o navă de ONG este cea a pavilionului acestei nave, a explicat Giorgia Meloni presei în marja unui summit al țărilor mediteraneene ale Uniunii Europene, în Malta.
„Nu ne putem juca de-a solidaritatea cu frontierele altora”, a adăugat ea.
Potrivit informațiilor transmise de media italiană, amendamentul a fost respins de miniștrii de Interne reuniți joi cu ușile închise la Bruxelles.
Germania salvează migranți pe care-i lasă în Italia
Roma reproșează Berlinului că finanțează mai multe ONG-uri de salvare în Mediterana, unele operând sub pavilion german. Giorgia Meloni i-a scris săptămâna asta cancelarului Olaf Scholz pentru a-și exprima „stupefacția” față de aceste subvenții.
Potrivit unei numărători făcute vineri de AFP pe site-ul de urmărire a circulației marine, o navă a ONG-ului german Sea-Watch este ancorată în portul insulei Lampedusa, și alte cinci fac misiuni de salvare în largul coastelor libiene și tunisiene.
Ministrul german al facerilor externe, Annalena Baerbock, a susținut joi rolul ONG-urilor care vin în ajutorul migranților care încearcă să intre în Europa prin Italia.
„Să salvezi persoane de la înec în mare este o obligație legală și europeană”, a subliniat ea.
Italia, sufocată de migranți
Executivul Giorgiei Meloni, ajuns la putere acum un an, susținând un program clar anti-migranți, estimează că prezența unor nave umanitare pe mare contribuie la afluxul lor.
ONG-urile au explicat că recuperează mai puțin de 10% din persoanele care fac periculoasa traversare, imensa majoritate sosind fie prin mijloace proprii, fie fiind recuperate de gărzile de coastă sau de marina italiană.
(Traducere: Gabriela Sîrbu, RADOR RADIO ROMÂNIA)