Italia îşi pregăteşte planul de salvare. Are FMI suficienţi bani?

Italia îşi pregăteşte planul de salvare. Are FMI suficienţi bani?

În lipsa unei reacţii clare din partea liderilor europeni, italienii au lansat ipoteza privind un ajutor financiar de la FMI. Acum, declaraţiile reprezentanţilor FMI şi ai Comisiei Europene aproape că nici nu mai contează: pieţele au luat intenţia de bună, iar bursele cresc. Care este următorul pas?

Potrivit ziarului italian "La Stampa", Fondul Monetar Internaţional (FMI) ar putea pregăti pentru Italia un ajutor financiar în valoare de 400-600 miliarde de euro, pentru a ajuta ţara să recâştige încrederea investitorilor. Astfel, ţara ar obţine un răgaz de 12-18 luni pentru a pune la punct reduceri bugetare şi reforme economice destinate consolidării creşterii, mai notează publicaţia italiană.

FMI ar solicita dobânzi de 4%-6% pentru acest împrumut, mult mai mici decât dobânzile la care se împrumută în prezent Italia de pe pieţele financiare.

Reacţia FMI a venit astăzi, printr-un email de la un purtător de cuvânt, care spunea că FMI nu este în discuţii cu autorităţile italiene privind un program de finanţare. Mai mult, analiştii citaţi de Bloomberg spun că, de fapt, Fondul nici măcar nu dispune de sumele necesare pentru a salva o ţară de dimensiunea Italiei. Italia este cea de-a treia economie din zona euro, după Germania şi Franţa.

Comisia Europeană: Italia trebuie să informeze mai întâi Bruxelles-ul privind un eventual acord cu FMI

Şi oficialii Comisiei Europene au negat orice discuţii între Fondul Monetar Internaţional şi Italia privind un plan de ajutor pentru Roma, idee vehiculată în presa italiană.

"O astfel de posibilitate nu a fost discutată" în cadrul întâlnirii de la sfârşitul săptâmânii trecute de la Roma pe care comisarul european pentru afaceri economice şi monetare Olli Rehn a avut-o cu premierul italian Mario Monti, a precizat purtătorul de cuvânt al lui Rehn, Amadeu Altafaj, în cadrul unei conferinţe de presă la Bruxelles. "Nu există nicio discuţie la nivel european" privind un eventual plan de ajutor pentru Italia, a adăugat el, precizând că nu are cunoştinţă de nicio solicitare din partea Romei în acest sens.

Orice ţară membră a Uniunii Europene care intenţionează să ceară sprijin de la FMI trebuie să informeze în prealabil Bruxelles-ul.

Strategia Ungariei, aplicată şi de italieni?

Guvernul Ungariei, aflată în dificultate financiară după ce a amânat aplicarea măsurilor de austeritate, a anunţat, acum o săptămână şi jumătate, că va cere sprijin de la FMI ca "o măsură de precauţie". Anunţul a fost făcut de ministrul maghiar de finanţe, Matolcsy Gyorgy, pe site-ul său, înainte ca intenţia oficială a Ungariei să fie adusă la cunoştinţa reprezentanţilor Fondului.

Din acest motiv, prima reacţie a FMI a fost să dezmintă informaţia oficialului de la Budapesta. "FMI nu a primit nicio cerere din partea autorităţilor în vederea lansării de negocieri asupra unui program susţinut de Fond", a precizat preprezentantul permanent al FMI la Budapesta, Irina Ivaşcenko.

Câteva zile mai târziu, la începutul săptămânii trecute, oficialii maghiari anunţau că negociază cu FMI încheierea unui acord preventiv, similar cu cel încheiat de România, în valoare de 4 miliarde de euro, care ar putea fi accesate în caz de strictă necesitate.

Presa străină l-a admonestat, însă, pe premierul ungar, Viktor Orban, cel care, anul trecut, proclama sus şi tare "neatârnarea economică" a Ungariei.

CITIŢI ŞI:

  • FMI nu are bani să SALVEZE Italia. Italienii încă nu au cerut ajutor
  • FMI pregăteşte un împrumut record: 600 de miliarde de euro pentru Italia
  • Ungaria va încheia un acord de împrumut cu FMI
  • Viktor Orban, premierul care nu ştie ce vrea de la FMI

Ne puteți urmări și pe Google News