Istorie literară. 20 de cărți interzise. Pentru unele verdictul a fost definitiv, altele au fost citite de milioane de persoane

Sursa foto: 151353292 © Piotr Wytrążek | Dreamstime.com

Cărțile au fost mereu o sursă pentru a afla informații noi, însă ce face puterea atunci când scriitorul deranjează sau prezintă un adevăr ce nu trebuie aflat? Răspunsul este unul simplu. Multe capodopere literare au fost interzise din cauza conținutul lor, fie despre politică, religie sau război. O parte din ele au ajuns în cele din urmă celebre și citite de milioane de persoane, în timp ce altele sunt o problemă chiar și în zilele noastre.

O parte din importantele opere literare ale lumii au avut un drum lung de parcurs până să devine celebre. Din cauza subiectelor care șocau publicul, a limbajului direct, vulgar sau violent, ori criticarea puterii, unele cărți au fost interzise. Scriitori din întreaga lume au avut parte de interdicții din cauza modului în care și-au scris operele.

Lucrurile s-au schimbat de-a lungul timpului. Astăzi, în Europa, nu ne facem griji că am putea ajunge în spatele gratiilor pentru că am citit o carte. Totuși, unele capodopere literare la care avem acces în zilele noastre, au fost interzise în anumite perioade istorice. Dacă unele au ajuns în bibliotecile a milioane de oameni, altele reprezintă o problemă chiar și în prezent.

1. William Golding - Împăratul muștelor

Cartea prezintă povestea unui grup de băieți britanici, care au rămas blocați pe o insulă pustie. Împinși de la spate de dorința de a supraviețui, aceștia învață să se descurce singuri. Acțiunile lor au însă rezultate mai puțin bune și prezintă într-un mod violent și rasist firea umană. Acest roman este primul pe care Golding îl semnează și a fost publicat în 1954. El nu s-a bucur de un succes prea mare la început, fiind interzis în mai multe state americane în anii ’80.

În ciuda problemelor apărute, „Împăratul muştelor” a fost inclusă în topul celor mai bune 100 de romane în limba engleză publicate între 1923-2005, clasament întocmit de revista „Time”.

2. Charles Darwin - Originea speciilor

Cartea scrisă de tânărul naturist avea să fie una dintre cele mai mari descoperiri ale istoriei omenirii. Darwin a făcut o călătorie de cinci ani, cercetând plantele și animalele. Descoperire sa face referire la evoluție, scriitorul ajungând la concluzie că natura nu a apărut în mod separat, ci speciile s-au format prin strămoși comuni. „Originea speciilor” a fost interzisă în 1859 în Marea Britanie, an în care a și fost publicată. În 1935, Iugoslavia a luat aceeași decizie, iar doi ani mai târziu Grecia a considerat cartea neconformă pentru publicul larg.

3. Vladimir Nabokov - Lolita

Romanul a fost publicat în 1955 și ne prezintă povestea lui Humbert Humbert și a fetiței de doar 12 ani, Dolores Haze. Personajul principal este un profesor care căuta gazdă și o găsește la mama micuței Dolores. El se îndrăgostește de minoră, iar pentru a rămâne alături de ea se căsătorește cu mama ei. Aceasta din urmă moare, iar Humvert devine tutorele fetei. Cei doi pleacă într-o excursie prin America, una nu prea plăcută pentru Dolores, care este abuzată sexual.

Cartea a fost una dintre cele mai controversate ale secolului XX. Editorul Sunday Express a numit-o „cea mai murdară carte pe care am citit-o vreodată”. Autoritățile au fost sesizate cu privire la subiectul cărții, fiind retrase toate exemplarele de pe piață. În ciuda faptul că era un roman care conținea pornografie infantilă, a fost publicat în America. La trei ani de la lansare, Marea Britanie a decis să o interzică pe piață. A urmat apoi Argentina, Noua Zeelandă și Africa de Sud. „Lolita” a început să apară din nou pe rafturile librăriilor în 1982.

4. Franz Kafka - Metamorfoza

De data aceasta vorbim despre o nuvelă scrisă de un evreu. Indiferent de subiectele alese pentru operele sale, Kafka a fost interzis în timpul regimului nazist și sovietic din cauza originii sale. Opera a fost publicată în revista „Die Weißen Blätter”, în 1915. Subiectul este unul SF, protagonistul trezindu-se într-o dimineață transformat într-o insectă. Viața sa se schimbă complet, iar autoritățile au considerat totul o jignire adusă conceptului de familie.

Nuvela este una dintre cele mai enigmatice opere din secolul XX. A generat numeroase interpretări, inclusiv religioase sau marxiste. Povestea a fost interzisă în Germania. Cehoslovacia a luat aceeași decizie, motivând că autorul nu dorește să o traducă și în cehă.

5. Chinua Achebe - O lume se destramă

Publicată în 1958, această carte a devenit una dintre cele mai faimoase ale culturii africane. Gloria zeilor este ștearsă, în locul lor apărând dumnezeul unor străini. Okonkwo, un luptător puternic, este personajul principal. Acesta comite o greșeală, iar legile strămoșești îl obligă să plece în exil alături de cele trei neveste, fii și fiicele sale. După șapte ani revine la locurile natale, însă totul este schimbat.

Acțiunea cărții a deranjat instituțiile religioase ale vremii, care au reușit să o interzică. Motivele acestei decizii au fost criticile aduse bisericii și viața de apoi prezentată de Achebe.

6. Salman Rushdie - Versete Satanic

Romanul inspirat din viața Profetului Mohamed a fost publicat în 1988. Cartea vorbește despre unele versete din Coran care aduc rugăciuni zeităților păgâne precum Uzza sau Manat. Personajele principale sunt indieni care trăiesc în Anglia contemporană. Regatul Unit a privit cartea într-un mod complet diferit față de țările musulmane. „Versete Satanic” a primit recenzii bune de la britanici și a fost finalistă în cursa pentru Premiul Booker. A fost desemnat romanul anului 1988, câștigând Premiul Whitbread.

Comunitatea musulmană consideră cartea lui Rushdie o blasfemie, fiind organizate diverse manifestații violente în Regatul Unit și Pakistan. Conducătorul Suprem al Iranului, Ayatollahul Ruhollah Khomeini, a cerut tuturor musulmanilor să îl ucidă pe autor și editorii săi. Până în 2010, Salman Rushdie a fost pus de guvernul britanic sub protecția poliției.

Imediat după apariție, „Versete Satanic” a fost interzisă în Bangladesh, Egipt, India, Iran, Kenya, Kuweit, Liberia, Malaezia, Papua Noua Guinee, Pakistan, Senegal, Singapore, Sri Lanka, Tanzania şi Thailanda. În multe țări musulmane, această carte este interzisă chiar și în zilele noastre.

7. D. H. Lawrence - Amantul doamnei Chatterly

Cartea a fost publicată în Florența, în 1928, însă a fost interzisă la scurt timp după apariție, fiind considerată indecentă. Povestea ne-o aduce în prim plan pe Constance Chatterley, soția lui Sir Clifford, paralizat de la brâu în jos din cauza unui incident petrecut pe front. Soțul îi sugerează soției o aventură extraconjugală pentru a aduce pe lume un moștenitor, însă ea creează o legătură pasională cu paznicul de vânătoare de pe domeniul lor.

Unele secvențe erotice sunt descrise în detaliu, motiv pentru care romanul a fost interzis în SUA și Marea Britanie în perioada 1929 - 1960.

8. Gustave Flaubert - Madame Bovary

Acțiunea romanului are loc în nordul Franței și o are ca personaj principal pe Emma Bovary, soție de medic. Plictisită de mariajul său monoton, își condimentează viața cu un moșier bogat. Pe lângă întâlnirile celor doi amanți, Emma îi trimite acestuia scrisori indiscrete, fără să se gândească la faptul că acestea o pot compromite. Moșierul bogat nu este singurul amant al protagonistei noastre.

Romanul a fost publicat pentru prima dată în 1856, însă autoritățile s-au sesizat pe motiv că Flaubert promova obscenitatea. La mai puțin de un an, autorul a fost achitat, iar „Madame Bovary” a devenit un bestseller. În prezent, cartea este considerată una dintre cele mai influente opere literare.

9. 1001 de nopţi. Poveşti arabe

Cartea este formată din mai multe povești culese de-a lungul vremii de diferiți autori, traduse și puse laolaltă de povestitorul Abu abd-Allah Muhammed el-Gahșigar. Ea a fost publicată în Cairo, în 1835. Conținutul său plin de adulter și fapte sângeroase a șocat Occidentul. În 1873, cartea a fost interzisă în SUA, fiind declarată imorală. În 2010, mai mulți avocați din Egipt au încercat să mențină interzisă această capodoperă literară, însă Uniunea Scriitorilor a respins ideea.

10. Giovanni Boccaccio - Decameronul

Cartea a adunat la un loc 100 de nuvele scrise de italianul Giovanni Boccaccio, între 1349 și 1353. Poveștile sunt complexe, de la erotic până la tragic și prezintă obiceiurile vieții din Italia în secolul al XIV-lea.

În ciuda faptului că „Decameronul” a apărut în urmă cu mult timp, ea a fost interzisă o perioadă destul de lungă în SUA, sub o lege anti-obscenitate. Autoritățile au considerat cele 100 de nuvele despre iubire indecente și nepotrivite pentru secolul XIX.

11. James Joyce - Ulise

Conținutul sexual al cărților pare să fi fost o mare problemă pentru autoritățile din secolele trecute. În zilele noastre, „Ulise” este descrisă drept o carte amuzantă, combinată cu evenimente triste, dar și plină de suspans. Lucrarea a fost publicată în 1922, la Paris. În SUA a fost publicată în 1933, iar trei ani mai târziu a apărut și în librăriile din Regatul Unit.

Încă de la publicare, romanul lui Joyce a stârnit multe controverse și a fost considerat obscen. Din acest motiv a fost interzisă în anii ’30 în Marea Britanie, Statele Unite și Australia.

12. George Orwell - 1984

Romanul este unul politic și ne prezintă o parte din viața lui Winston Smith. Acesta trăiește în Oceania, sub un guvern totalitar. Cartea a fost tipărită în 1949, iar mulți susțin că ea este un semnal de alarmă chiar și astăzi.

„1984” a fost interzis în URSS la un an de la publicare. Stalin a luat această decizie, considerând întreaga acțiune a romanului o satiră adusă regimului său. Cartea a fost retipărită în Rusia abia în 1990 și există voci care susțin că, cu cât trece timpul, cu atât subiectul este mai actual.

13. Mary Shelley - Frankenstein

Subiectul acestui roman ne este cunoscut tuturor, însă mulți tind să facă referire la monstru, și nu la creatorul lui. Victor Frankenstein, un om de știință tânăr, creează în cadrul unui experiment științific neortodox un monstru. Inițial, creatura a încercat să se apropie de oameni și să facă bine. Era inteligent și a învățat să citească singur găsind niște cărți în pădure. Deranjat de chipul său hidos și de faptul că oamenii nu îl acceptau, a decis să plece în căutarea creatorului său.

Călătoria a fost una plină de obstacole, iar una dintre întâmplări a determinat creatura să urască oamenii. Ajuns la Frankenstein, i-a cerut acestuia o parteneră de viață după chipul și asemănarea sa.

Povestea romanului lansat în 1818 a fost considerat indecent și interzis în Africa de Sud în 1955.

14. Kurt Vonnegut - Abatorul Cinci

Romanul mai este cunoscut sub denumirea de „Cruciada copiilor” și ne prezintă unul dintre cele mai îngrozitoare momente din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Este vorba despre viziunile pe care le are un soldat, prizonier într-un abator. Bombardarea Dresdei, căci despre acest eveniment este vorba, a ucis 135 de mii de oameni, dublu dezastrului de la Hiroshima.

Cartea este considerată una dintre cele mai influente lucrări ale lui Vonnegut și a fost nominalizată una dintre cele mai importante romane publicate în limba engleză din secolul XX. În ciuda popularității sale din prezent, America a decis cu ani în urmă că nu este o lectură bună și a interzis cartea o bună perioadă de timp.

15. J.D. Salinger - De veghe în lanul de secară

Romanul se află astăzi pe lista de lecturi obligatorii, însă americanii nu l-au considerat potrivit pentru copii lor. Încă de la publicarea sa, în 1951, și până la finalul anilor ’90, cartea a fost interzisă în mai multe state din SUA. Limbajul folosit era de natură sexuală și erau descrise obiceiuri mai puțin religioase, cum ar fi prostituția. Cu alte cuvinte, cartea era considerată imorală și sexistă.

„De veghe în lanul de secară” ne prezintă povestea unui adolescent de doar 16 ani, pe nume Holden Caulfield. Acesta este dat afară de la școală în preajma Crăciunului și merge să locuiască alături de fratele său mai mare. În ciuda diverselor aventuri, romanul se termină într-o notă optimistă, cu vedere spre viitorul adolescentului.

16. Mark Twain - Aventurile lui Huckleberry Finn

O carte extrem de populară în zilele noastre, a fost interzisă din cauza limbajului folosit de către autor. Un alt motiv pentru care Mark Twain a primit multe insulte a fost numirea oamenilor de culoare „cioroi”. I s-a sugerat să se lase de scris, însă autorul a ripostat: „Cenzura e ca și cum i-ai spune unui om că nu are voie să mănânce friptură doar pentru că un bebeluș nu o poate mesteca”.

Personajul principal al cărții ducea o viață de hoinar, însă o văduvă și-a dorit ca el să meargă la școală. Când băiatul a început să se învețe cu noua sa viață, în peisaj apare tatăl său. Îl răpește pe Huckleberry Finn și încearcă din răsputeri să îl desvețe de bunele maniere. Copilul fuge înscenându-și moartea, iar de aici începe adevărata aventură.

17. William Shakespeare - Hamlet

Prințul Hamlet este personajul principal al acestei capodopere literare. Supărat pe unchiul său, Claudiu, că i-a omorât tatăl și i-a luat acestuia tronul și soția, vrea să se răzbune. Trădarea, corupția și incestul sunt acțiunile piesei. Celebra expresie „a fi, sau a nu fi, aceasta e întrebarea”, face parte din tragedie.

Subiectul nu a fost pe placul lui Stalin, așa că a decis ca această piesă să fie interzisă în Rusia până în 1953. Israelul a interzis piesa în taberele de detenție, iar în Maria Britanie au fost cenzurate mai multe pasaje.

18. Aldous Huxley - Minunata Lume Nouă

Romanul a fost publicat în 1932 și descrie societatea umană din anul 2540, când libertatea, pacea și stabilitatea par să fie garantate. Această carte ne prezintă mai multe aspecte ale lumii moderne, însă cel mai mult a deranjat modul în care este prezentată reproducerea. Potrivit autorului, copii erau concepuți în eprubete, sexul fiind doar un instrument pentru plăcere.

„Minunata Lume Nouă” a fost scoasă din programa școlară din mai multe state din SUA, însă în Irlanda a fost interzisă pe rafturile librăriilor.

19. John Steinbeck - Fructele Mâniei

Câștigătoare a premiului Pullitzer, cartea a fost un motiv de revoltă în America, mai multe exemplare fiind arse. Modul în care autorul descrie viața unei familii sărace a șocat oamenii. Steinbeck susține că opera sa nu prezintă decât niște versiuni ale adevărului din anumite categorii sociale.

Acțiunea romanului se petrece între anii 1929 - 1937, în timpul marii crize economice. Personajele principale sunt membrii unei familii sărace de fermieri, care sunt nevoiți să se descurce în perioada secetei și a dificultăților economice. Deși a fost interzis în SUA o bună perioadă de timp, astăzi se află pe lista de lecturi ale liceenilor americani.

20. Aleksandr Soljeniţîn - Arhipelagul Gulag

Cartea a fost interzisă în Rusia încă de la apariția ei și până la căderea regimului comunist, în 1990, când Gorbaciov a permis publicarea. Motivul pentru care URSS-ul nu a vrut această carte este că prezintă experiența prizonierilor din lagărul de muncă din Gulag. Aleksandr Soljeniţîn a trăit pe propria piele această experiență și a povestit-o, folosind mărturiile mai multor martori. Eseul de investigație narativă a apărut în 1973 în Occident, însă autorului i-au trebuit 10 ani pentru a-l scrie.

În anul 2009, Vladimir Putin a introdus cartea pe lista lecturilor obligatorii, susținând că este „foarte necesară”. Ministrul rus al educației de la acel moment a susținut că, în ciuda interzicerii sale în perioada comunistă, cartea este „moștenire istorică și culturală vitală pe parcursul istoriei interne a secolului XX”.