Raport: Germania este o țară rasistă Cum este tratată comunitatea musulmană

Raport: Germania este o țară rasistă Cum este tratată comunitatea musulmană Sursa: Dreamstime.com

Berlin are o problemă în ceea ce privește tratarea comunității sale musulmane, a concluzionat o comisie oficială de experți la începutul acestei luni.

Senatul de la Berlin a înființat comisia, prima de acest fel din Germania, ca răspuns la atacul terorist de extremă dreapta din orașul vestic Hanau din februarie 2020, când un extremist a ucis opt persoane de origine musulmană. Drept urmare, musulmanii, „ca toți imigranții marcați de rasism, se confruntă cu bariere de intrare, practici de excludere și discriminare structurală”.

Discriminarea musulmanilor

Raportul critică lipsa de conștientizare și clasificarea insuficientă a comportamentului și crimelor anti-musulmane, ceea ce a condus la o subraportare a unor astfel de incidente. De asemenea, menționează o lipsă de transparență atunci când agențiile interne de informații supraveghează organizațiile musulmane.

Populația musulmană din Berlin poate fi marginalizată pe mai multe fronturi, dar nu este marginală. Deși nu există un număr oficial, se crede că musulmanii reprezintă aproximativ 10% din cei peste 3,8 milioane de locuitori ai capitalei germane. Unii sunt nou-veniți, precum refugiații din războiul din Siria, care au sosit în ultimii cinci sau șase ani, dar mulți au trăit în Germania timp de mai multe generații. Pentru a aborda discriminarea înrădăcinată, propunerile comisiei s-au concentrat pe patru aspecte ale administrației publice: aplicarea legii, justiția penală, viața culturală și educația. Acoperirea tuturor acestor domenii a fost recomandarea de a oferi instruire și dezvoltare profesională angajaților de stat, inclusiv profesori, judecători și poliție, pentru a-i ajuta să identifice mai ușor semnele de părtinire. Au fost sugerate și unele măsuri legale mai dure. Acestea au inclus înființarea unui departament în cadrul poliției de stat din Berlin, însărcinat în mod special cu investigarea rasismului musulman, precum și noi poziții de supraveghere în sistemul de justiție penală pentru a invoca discriminarea structurală.

Ne puteți urmări și pe Google News

Legea neutralității

Legea neutralității, potrivit instanțelor, contrazice egalitatea de șanse și protecția împotriva discriminării atât la nivel federal, cât și la nivel de stat. Avocații pentru eliminarea acesteia spun că refuzul locurilor de muncă pentru musulmani subminează eforturile de îmbunătățire a reprezentării musulmane în viața publică - genul de măsuri pe care le solicită raportul sponsorizat de Senat.

Cu toate acestea, abolirea legii nu este atât de simplă. Sandra Scheeres, fost ministru al Educației din Berlin, a făcut recurs la decizia Tribunalului Muncii din 2020. Guvernul de coaliție de stânga al statului a promis că va modifica legea neutralității, dacă instanța superioară respinge recursul. Faptul că nu va afecta legea direct reflectă sprijinul mixt pentru lege în rândul partidelor de guvernământ.

Există dezacord în cadrul comunităților musulmane. TBB, de exemplu, nu a luat nicio poziție oficială, a spus Çınar, deoarece consiliul de administrație este divizat. Unii vor să respecte legea; alții, ca el, vor să dispară. Orice protecție sau sprijin nou care intră în vigoare face parte din eforturile mai mari de combatere a discriminării. În capitala Germaniei, căreia îi place să se considere deschisă și primitoare pentru oameni din toate mediile, „rasismul musulman este doar un tip de rasism”, a spus Çınar, potrivit DW.