Evenimentul Zilei > International > Zi ISTORICĂ. Un GRAV conflict ARMAT a încetat OFICIAL după ani de LUPTE SÂNGEROASE
Zi ISTORICĂ. Un GRAV conflict ARMAT a încetat OFICIAL după ani de LUPTE SÂNGEROASE

Zi ISTORICĂ. Un GRAV conflict ARMAT a încetat OFICIAL după ani de LUPTE SÂNGEROASE

Zi istorică în Columbia, unde guvernul a declarat oficial conflictul cu FARC încheiat, după o lungă perioadă de negocieri și o semnare a acordului de pace în iunie 2016.

Conflictul s-a încheiat după ce rebelii de la FARC (Forţele Armate Revoluţionare din Columbia) au predat ultimele arme, informează AGERPRES. FARC, cea mai mare grupare rebelă de stânga din Columbia, a predat ultimele două containere cu arme şi explozibili Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), punând capăt conflictului care a durat peste 50 de ani. Conflictul a început în anul 1964, când Guvernul a pierdut accesul în multe regiuni ale ţării din cauza conflictului. Se estimează că peste 220.000 oameni au murit în acest conflict de lungă durată.

Preşedintele columbian Juan Manuel Santos a caracterizat ziua de marţi drept ''o zi istorică'' pentru ţară, în cadrul unei ceremonii pentru marcarea acestui eveniment în Fonseca, la graniţa de est cu Venezuela. „Acum putem dezvolta regiuni din ţară unde noi nu am putut face aceasta niciodată”, a afirmat Santos.

Armele vor fi date la topit şi materialul rezultat va fi folosit la ridicarea unor memoriale ale păcii, care vor fi amplasate pe teritoriul Columbiei, la sediul ONU din New York şi în Havana, unde au avut loc convorbirile de pace timp de aproape patru ani. În total, 8.112 arme şi 1,3 milioane de cartuşe au fost strânse de către ONU.