Editura Evenimentul si Capital

Istoria tulburătoare a poetului care a luptat cu arma în mână în Primul Război Mondial

FOTO: George Topârceanurna fost un vânător pasionat
Autor: | | 1 Comentarii | 1083 Vizualizari

Pe 20 martie 1886 s-a născut la Bucureşti, în familia unor țesători din Sibiu, un ieşean prin vocație, cu stagiu argeşean (pe Topolog - râu care i-a inspirat Balada morții): George (Gheorghe) Topârceanu. A murit la Iaşi pe 7 mai 1937, de cancer hepatic, în locuința lui Demostene Botez, devenită casă memorială G. Topârceanu. La 82 de ani de la dispariția sa, vă propunem, mai jos, un memorabil portret încondeiat de criticul literar Paul Cernat.

Cu puțin timp înaintea morții, dintr-un sanatoriu vienez, semna un pamflet contra legionarilor care-l atacau, în campanii de presă, pe Sadoveanu (textul va apărea postum în Adevărul literar şi artistic, pe 23 mai). A debutat, la 19 ani, sub pseudonimul G. Top. în revista umoristică Belgia Orientului, urmat de colaborări cu versuri grave, deloc în spiritul care-l va impune (paradoxal, la București, G.Top. e mai „moldovean” ca poet - liric şi nostalgic; ca „ieșean” e în schimb mult mai „muntean”: drăcos, acid, frivol-spiritual) - menționează criticul literar Paul Cernat într-un crochiu de excepție închinat lui Topârceanu.

Legătură cvasi-maritală cu Otilia Cazimir

Adevărata afirmare a poetului va avea loc cu o parodie la adresa autorului-valiză A. Mirea, compus fictiv din Şt. O. Iosif şi D. Anghel, ocazie cu care va fi invitat de Garabet Ibrăileanu ca adjunct al său la Viața Românească (episod relatat mai târziu în conferința Cum am devenit ieşean). Mutat la Iaşi, se desparte de soția (Victoria Iuga din NămăieștiMuscel) cu care a avut și un fiu (Gheorghe, numit la fel ca tatăl şi bunicul) şi leagă o prietenie cvasi-maritală de o viată cu „viețista” Otilia Cazimir. Cele mai reprezentative şi mai populare - dacă nu şi cele mai bune - volume de versuri ale sale sunt antebelice: Balade vesele şi triste, respectiv Parodii originale, ambele din 1916 - apreciază, în continuare, Cernat.

Prizonier la Turtucaia

Mobilizat în Primul Război Mondial în campania din Bulgaria, prizonier la Turtucaia, a dat, retrospectiv, câteva volume valoroase de proză - jurnale de campanie cu evocări de mare acuitate şi calități de frescă militară: Amintiri din luptele de la Turtucaia (1918), În ghiara lor... Amintiri din Bulgaria şi schiţe uşoare (1920) şi Pirin-Planina, epizoduri tragice şi comice din captivitate (1936). Prozatorul e comparabil valoric cu poetul. Succesul, în ambele ipostaze, a fost mare, dar ceea ce i-a fost iertat prozatorului nu i-a fost iertat poetului - consideră criticul Paul Cernat.

FOTO: George Topârceanu (primul din stânga, sus), într-o fotografi e de grup în care mai apar iubita lui, Otilia Cazimir (jos, mijloc), şi prietenul Mihail Sadoveanu (jos, dreapta)

„Minunile Sfântului Sisoie”, memorabil

Câteva tușe cernatiene și despre proza lui Topârceanu: „Romanul neterminat Minunile Sfîntului Sisoe (1938), satiră anticlericală cu bătaie lungă, e memorabil. Nici Povestirile vînătoreşti, scrise împrenuă cu Sadoveanu (un maestru al genului) nu-s de lepădat. Doar agreabile sunt, în schimb, «prozele umoristice şi pesimiste» din Scrisori fără adresă. După 1918, mutat la Însemnări literare (alături de Sadoveanu, Ibrăileanu și D. Botez), revenit apoi la revista care l-a consacrat, Topârceanu combate, ca prim-redactor, grupările adverse, de la Sburătorul lovinescian la… toti ceilalți (fiind deseori nedrept, partizan, dar... à la guerre comme à la guerre)”.

Rares Bogdan a dat LOVITURA! Veste DEVASTATOARE pentru Liviu Dragnea inainte de alegeri

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Cultură

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI