Pumnul care a pus serviciile secrete românești pe harta lumii. Istoria nefardată a unui atentat terorist

Pumnul care a pus serviciile secrete românești pe harta lumii. Istoria nefardată a unui atentat teroristSpionaj în Elveția. Mai mulți chinezi ar fi urmărit aeroportul militar cu avioane F35. Sursa foto arhiva EVZ

Un terorist a fost capturat de un fost șofer care l-a doborât cu o lovitură de pumn. Cazul a ajuns în analele spionajului iar serviciile secrete românești au fost lăudate în toată lumea, după capturarea teroristului care tocmai comisese un atentat celebru. Ce este drept, soferul era un fost lucrător USLA, celebra unitate specială de luptă anti-terorism…

Cazul unui atentat celebru care a avut loc în România, în anul 1984, a făcut înconjurul lumii și, la vremea respectivă, a atras numeroase aprecieri la nivel internațional pentru serviciile secrete naționale.

Este vorba despre asasinatul asupra unui diplomat iordanian, Azmi Said Al-Mufti, caz relatat, de altfel, de evz.ro, în versiunea preluată din revista Vitralii – editată de Asociația cadrelor militare în rezervă și în retragere din SRI.

Față de cele relatate de autorul din revistă, Alin Covaciu, Evenimentul zilei a obținut, în exclusivitate, informații mai puțin știute de la un fost ofițer care s-a ocupat de acest caz.

Pumnul care a pus spionajul românesc pe harta lumii

Concret, în ziua de 4 decembrie 1984, Al-Mufti a ieşit din Hotelul Bucureşti, unde era cazat, împreună cu fiul său în vârstă de şase ani, fără a avea protecţie, pentru că membrii corpului diplomatic nu ceruseră însoţire şi gardare.

„Era ziua de naștere a fiului său și mergeau la o cofetărie”, a mărturisit ofițerul, pentru evz.ro.

Diplomatul, viceconsul al Ambasadei Iordaniei la Bucureşti, era supravegheat de o anumită structură a fostei Securități.

La un moment dat, un individ înarmat cu un pistol, l-a împușcat, mortal, pe diplomat. Atentatul a fost executat de către un student arab, Ahmad Mohammed Ali Al-Hersh „ pe traseul pe care în următoarele minute urma să se deplaseze coloana prezidenţială spre Comitetul Central, traseu controlat pe toată lungimea de ofiţeri ai Direcţiei a V-a. Imediat după săvârşirea atacului, Al-Hersh a fugit spre strada Luterană, dar a fost imobilizat şi reţinut de către un echipaj al Ministerului de Interne, aflat în patrulare în zonă”, arată autorul articolului din Vitralii.

Teroristul a fost pus la pământ de șoferul de serviciu

În realitate, teroristul fugar a fost surprins de un subofițer al USLA. Un șofer care aștepta să îi preia pe luptătorii anti-tero aflați pe traseul președintelui.

„Cum l-a văzut, arabul a încercat să îl împuște pe șofer. Dar i s-a blocat arma. Ăsta (șoferul n.a.) i-a tras un pumn, l-a pus la pământ și l-a băgat în dubă”, a povestit, în exclusivitate pentru evz.ro, ofițerul.

Așa a fost capturat singurul membru al „Septembrie negru” (nu „Iunie negru”, așa cum scrie în articolul din revista „Vitralii” n.a.), organizația teroristă care a organizat, în acei ani, mai multe atentate în țări din Europa.

Un atentat asemănător, de exemplu, a avut loc în Grecia, dar teroristul nu a fost prins.

Practic, Serviciul Secret din România a fost primul care a capturat un membru al acestei organizații și a câștigat aprecierea pe plan internațional.

De ce a fost vizat diplomatul iordanian din România?

O întrebare la care ne-a răspuns fostul ofițer.

„Era fiul unui general care a luptat împotriva organizației”, o explicație simplă, din rândul serviciilor de informații.

Așa cum reise din datele oficiale, Septembrie Negru a fost o organizație teroristă palestiniană, membră în Fatah, creată la 16-22 septembrie 1970, ca urmare a insurecției declanșate de Fatah (Organizația de Eliberare a Palestinei, OEP) pentru a cuceri puterea în Iordania.

Insurecția a eșuat și a fost suprimată sângeros de regele Hussein, iar unul dintre generalii care a condus această represiune a fost tatăl diplomatului ucis la București.

Evnimentele din Iordania s-au soldat cu peste 3.000 de morți. După acest deznodământ, OEP s-a repliat în Liban.

Evenimentele din Iordania au căpătat numele de „Septembrie Negru” și a devenit și numele uneia dintre organizațiile teroriste din cadrul OEP.

Cel mai sângeros atac al acestei organizații a avut loc la Jocurile Olimpice de la München, din 1972. Teroriștii din această organizație au atacat și ucis 11 sportivi israelieni și un poliţist german.

Au reușit la Jocurile Olimpice dar în România li s-a înfundat

În plus, „oamenii aceștia nu uită și nu iartă”. De aceea, au organizat un adevărat jihad împotriva reprezentanților Iordaniei în întreaga lume.

Au reușit în multe alte țări, fără să fie prinși autorii. În România, li s-a înfundat.

A fost prins atentatorul, un student arab, Ahmad Mohammed Ali Al-Hersh.

„Ali Al-Hersh, palestinian cu cetăţenie iordaniană, era student la Institutul de Construcţii din Bucureşti şi se afla de mai mulţi ani în România dar până în acel moment nu se remarcase cu activităţi deosebite. Ofiţerii USLA au stabilit că Al-Hersh era membru al Organizatiei Abu Nidal (OAN) iar armamentul şi muniţia îi fuseseră furnizate de Mustafa Said Hasan AlKhardali, un alt membru OAN. Al-Hersh provenea din fâşia Gaza, fiind pregătit pentru sacrificiu în numele lui Allah încă de la vârsta de 7 ani.

Comportamentul suspect al tânărului palestinian nu a scăpat atenţiei ofiţerilor de la USLA. Ofiţerul Dorel Ungureanu, unul dintre cei mai capabili specialişti din cadrul unităţii, a declanşat urmărirea informativă, fiind supervizat de colonelul Ion Botofei şi sprijinit de şeful direct, colonelul Ioan Kilin. Un element care a derutat urmărirea a fost acela că victima se cunoştea şi se întâlnea frecvent cu teroristul (avea cetăţenie iordaniană), fiind practic în relaţii amicale”, se arată în articolul din Vitralii.

Ceaușescu, pus în dificultate

Ceea ce nu se precizează, însă, este faptul că regretatul ofițer Dorel Ungureanu, decedat în anul 2003, un adevărat profesionist trecut de la USLA în noile structuri ale Serviciului Român de Informații (SRI), după 1990, se ocupa de supravegherea atentatorului.

Alt ofițer se ocupa de supravegherea diplomatului ucis. Cel care avea detalii despre tot ceea ce reprezenta oficialul iordanian în România.

De altfel, așa cum scrie în revista rezerviștilor SRI, uciderea diplomatului iordanian a creat o breșă în relațiile bilatrale dintre România, condusă, atunci, de Nicolae Ceaușescu, și Iordania, țară care avea intresul de a investi în construirea canalului Dunăre-Marea Neagră.

Teroristul Al-Hersh a fost condamnat, printr-o sentinţă a Tribunalului Militar Bucureşti, din 20 aprilie 1985, la moarte, dar, la recurs, Secţia Penală a Tribunalului Suprem a modificat pedeapsa la 20 de ani închisoare.

După circa doi ani, spun sursele noastre, acesta ar fi fost eliberat și expulzat din România.

Relatarea despre importanța acestui asasinat o puteți citi AICI.

Ne puteți urmări și pe Google News