usia lui Putin și-a recăpătat statutul de putere militară mondială. Investițiile făcute cu cap în noile arme (rachete hipersonice, sisteme de apărare antirachetă), nu au fost însoțite, însă, de o preocupare serioasă pentru epavele extrem de periculoase ale submarinelor care erau cu decenii în urmă mândria armatei sovietice.
Istoria secretă. Un Cernobîl scufundat ne amenință pe toți din apele înghețate ale nordului extrem. E vorba de cimitirul submarinelor nucleare sovietice care în vremea Războiul Rece străbăteau mările și oceanele lumii. Pericolul pe care îl reprezintă din punct de vedere al radioactivității este de 6 ori mai mare decât al bombei de la Hirposhima.
Istoria secretă
Cimitirul submarinelor nucleare este secretul rușinos al erei sovietice. Sufocați de costisitoarea cursă a înarmărilor în care încercau să ținîă pasul cu SUA, liderii sovietici au încercat să scape cât mai ieftin de deșeurilor nucleare.
Istoria secretă a PCR. Dej a dat o masă pentru asasinarea rivalului său
Acum, cimitirul submarinelor a devenit o bombă cu ceas. Dezastrul e numai o chestiune de timp. Până la urmă, pereții etanși ai submarinelor nucleare abandonate pe fundul oceanului vor ceda, iar tijele de uraniu din mările Barents și Kara vor contamina întregul ecosistem marin.
Istoria secretă a submarinelor nucleare ale URSS
“Bomba” e formată din „mii de tone de material nuclear și include cel puțin 14 reactoare și două submarine întregi. Vorbim despre K-27, unul dintre primele submarine sovietice alimentate cu energie nucleară. Acesta se află la 50 de metri adâncime în Marea Kara.
După un accident grav în 1968, în care au fost uciși nouă membri ai echipajului, iar ceilalți optzeci și trei au fost expuși la radiații, lideii sovietici au luat o hotărâre criminal. Submarinul inutilizabil a fost scufundată în largul coastei în 1981 încărcat cu combustibil și alte deșeuri.
Cimitirul conține 17 mii de containere cu material nuclear
K-159, conceput special pentru atacuri atomice asupra orașelor de coastă americane, a fost protagonistul unui incident în 1965. Totuși a rămas în serviciu până în 1989. A fost scufundat de o furtună în 2003; și acum se află pe fundul Mării Barents. Pe apava scufundată la o adâncime de aproximativ 250 de metri, se află reactoarele nucleare care propulsau submarinul.
Potrivit informațiilor oficiale, cel puțin 14 reactoare nucleare aparținând submarinelor sovietice se ală pe fundul mării cu tot cu combustibilul lor radioactiv. Tot acolo se află și 17 mii de containere cu material nuclear, scrie ziarul italian Il Giornale.
Putin are un plan
Rusia a anunțat că a dezvoltat deja un plan pentru a evita dezastrul ecologic. Rușii promit sî scoată la suprafață epavele abandonate ale K-27 și K-159 și să recupereze alte patru reactoare nucleare identificate ca potențial periculoase din zona Arcticii. Acest plan prevede o investiție de aproximativ 330 de milioane de dolari și construirea unei nave speciale până în 2026. Dacă nu cumva până atunci cimitirul nuclear al submarinelor sovietice nu va începe să facă victime.