Istoria scrisului de la pictograme la alfabete

Istoria scrisului de la pictograme la alfabete

Muzeul Național al Literaturii Române a pregătit, începând cu 12 noiembrie 2019, mai multe activități dedicate copiilor și adolescenților, care se vor desfășura la sediul din strada Nicolae Crețulescu 8.

Atelierele literare reprezintă o alternativă de educație non-formală şi creativă pentru elevi, o modalitate de învăţare, într-un cadru interactiv. Tematica activităților este în strânsă legătură cu manuscrisele din arhiva și din patrimoniul muzeal expus.

Programul și scurtă descriere a atelierelor: 12 și 14 noiembrie 2019 10.00 -12.00 Istoria scrisului de la pictograme la alfabete Copiii vor călători în timp prin puterea imaginației și vor afla informații despre diferitele etape care marchează apariția scrisului, despre primele alfabete, instrumente și tipuri de scrieri; vom crea propriul alfabet secret, folosind semnele din picturile rupestre.

19 și 21 noiembrie 2019 10.00-12.00 Povestea unei străzi | Calea Victoriei Prin intermediul fotografiilor vom afla cum s-a transformat Podul Mogoșoaiei în Calea Victoriei de astăzi, una dintre cele mai cunoscute artere din București, care a marcat viața sau operele scriitorilor români. Vom cunoaște povestea familiei Mavrocordat și a casei în care se află expoziția de bază a Muzeului Național al Literaturii Române.

Ne puteți urmări și pe Google News

26 și 28 noiembrie 2019 10.00 -12.00 Jucăria de vorbe | Atelier de scriere creativă Învățăm împreună despre ce înseamnă să scrii un text, despre tipuri de texte, despre cum au creat marii scriitori români, cercetându-le manuscrisele. Printr-o serie de exerciții, transformăm scrisul dintr-o activitate solicitantă într-o îndeletnicire cu adevărat plăcută!

12 decembrie 2019 10.00 -12.00 Scriitori români în imagini și manuscrise Ce înseamnă să fii scriitor, poet, prozator sau dramaturg, să ai o muză sau să fii  muză? Oare ce cuprindea lada cu manuscrise a lui Eminescu? Cum a călătorit Alecsandri de la Mircești până în Africa? Cum s-a transformat un adolescent miop într-un savant celebru? Avem răspunsuri pentru toate aceste curiozități!

17 decembrie 2019 10.00 -12.00 Atelier de identitate Te-ai gândit vreodată ce înțelegem prin identitate, valori, cultură, literatură, patrimoniu, idealuri, vise, pasiuni? Cum ne putem defini în raport cu ceilalți, de aici sau din altă țară? Cum ne putem pierde identitatea? La acest atelier ne vom crea propria carte de identitate, printr-un proces de autoanaliză și reflecție.

19 decembrie 2019 10.00 -12.00 Dada-art Aflăm cum au schimbat câțiva tineri modul de a concepe literatura. Vorbim despre revoluția Dada și curajul de a răsturna valorile consacrate. Ne inițiem în avangardă, pentru a înțelege arta modernă. Vom afla cum se face o poezie sau o pictură dadaistă. Coordonator: Oana Oros Programări la adresa: programe@mnlr.ro *Atelierele sunt dedicate copiilor din învățământul primar, gimnazial și liceal