Istoria românilor, vândută bucată cu bucată pe zeci de mii de euro

Istoria românilor, vândută bucată cu bucată pe zeci de mii de euro

Curiozitatea cu care am urmărit desfășurarea licitației Istoria Românilor. Mari istorici și operele lor, organizată pe 8 și 10 iulie de Casa de licitații Historic din București, ne-a fost răsplătită. Am asistat la o veritabilă „bătălie” în jurul istoriei naționale, reprezentată de data aceasta de impresionante volume bibliofile, cărți de vizită, documente sau fotografii vechi.

Colecționarii și pasionații de istorie au participat în număr mai mare față de prima licitație din luna mai a anului curent, atât direct în sală, licitând prin ridicarea paletei, cât și pe internet sau prin intermediul aplicației pe telefon, creată special în acest scop. Rezultatele sunt considerate a fi optimiste de către organizatori, care speră să dezvolte și în România, precum în societățile occidentale cu o frumoasă tradiție în domeniu, sfera bibliofiliei și a fotografiei istorice.

34.485 euro din primul foc

Astfel, prima parte a licitației s-a încheiat cu adjudecarea a 78% din loturi, în valoare totală de 34.485 euro, iar partea a doua a înregistrat un procent de 63,2% în valoare totală de 41.810 euro. „Ar putea părea puțin, dar în realitate este foarte mult deoarece noi suntem primii care am avut curajul să deschidem un domeniu de nișă, neglijat până acum de ceilalți jucători activi pe piața colecționismului din România. Aceasta ne încurajează să continuăm”, ne-a declarat Cezar

Ne puteți urmări și pe Google News

Paul Florea, fondatorul Casei de Licitații Historic.

De reținut câteva loturi care ne-au atras atenția prin rezultatele obținute. Așa, de exemplu, monumentala Istorie a românilor scrisă de V. A. Urechia, cu o dedicație olografă a autorului către confratele său A. D. Xenopol, a adunat 2.800 euro, Hronica românilor și a mai multor neamuri, de Gheorghe Șincai, 750 euro, Istoria pentru începuturile românilor în Dacia de Petru Maior, 1.300 euro, Istoria românilor de A. D. Xenopol, 1.200 euro sau Cartea de aur, publicată de Teodor Păcățian, 3.000 euro.

Dimitrie Cantemir, cel mai scump domnitor

Un loc aparte l-au ocupat operele domnitorului cărturar Dimitrie Cantemir, cu a sa celebră Istorie a Imperiului Otoman. Ediția franceză, format mic, s-a vândut cu 2.200 euro, cea germană cu 4.100 euro, iar ediția franceză, format mare, s-a adjudecat cu 3.400 euro. Recordul l-a stabilit prima ediție, aceea în limba engleză, publicată la Londra în 1734, care s-a vândut cu 12.000 euro. Tot de Dimitrie Cantemir, prima ediție publicată în limba germană sub formă de foileton a lucrării Descrierea Moldovei s-a adjudecat pentru 3.100 euro.

1.200 euro pentru cartea de vizită a lui Cuza

Un alt personaj deosebit, autorul unei lucrări excepționale, Anatole de Demidoff, a fost prezent prin lucrarea Voyage dans la Russie. Ediția din 1840 s-a vândut cu 1.400 euro, iar ediția de lux din 1848 a fost adjudecată pentru 12.000 euro. Foarte apreciate și aprig disputate au fost (și) cărțile de vizită, fotografiile și diversele documente care au aparținut unor personalități cu rol istoric în trecutul nostru. Dintre acestea se detașează o fotografie de epocă și o carte de vizită ale lui Alexandru Ioan Cuza care au ajuns la suma de 1.200 euro