Istoria CM: Brazilia 1950 - Uruguayenii au amuţit Maracana

Istoria CM: Brazilia 1950 - Uruguayenii au amuţit Maracana

Cupa Mondială a revenit, după 12 ani de pauză şi un al Doilea Război Mondial, în Brazilia.

Fotbalul a renăscut dintre dărâmături în statul sud-american, însă visul a milioane de brazilieni de a cuceri primul titlu suprem a fost spulberat de ambiţioasa echipă a Uruguayului, care a dat lovitura pe Maracana, în faţa a peste 200.000 de spectatori. Avea să fie al doilea titlu suprem pentru Uruguay, care egala Italia.

Cupa Mondială din 1950 a fost prima ediţie a competiţiei fără echipa României. A fost însă un turneu spectaculos, Statele Unite provocând poate cea mai mare surpriză din istoria Cupei Mondiale (1-0 cu Anglia), iar Uruguay s-a trezit ca şi calificată în grupa finală, după ce Scoţia şi Turcia s-au retras, iar campioana mondială din 1930 a jucat o singură partidă, cu Bolivia, pe care a câştigat-o cu scorul de 8-0.

Uruguayenii au început slab faza a doua a grupelor, reuşind doar un 2-2 cu Spania şi un 3-2 chinuit cu Suedia, în timp ce brazilienii au defilat în primele două partide (7-1 cu Suedia şi 6-1 cu Spania). Pe Maracana, brazilienii aveau nevoie de un rezultat de egalitate pentru a cuceri trofeul Jules Rimet, şi lucurile păreau să meargă bine, când Friaca a deschis scorul în minutul 47. Cu toate acestea, Schiaffino şi Ghiggia au întors rezultatul şi au trimis din nou Cupa Mondială la Montevideo, unde nu avea însă să se mai întoarcă niciodată.

Stadionul

Arena Jornalista Mario Filho, mult mai bine cunoscută sub numele de Maracana (cartierul din Rio de Janeiro unde se află) are, în prezent, o capacitate de 103 mii de locuri, însă în ultimul act al Cupei Mondiale din 1950, nu mai puţin de 203,850 de spectatori s-au înghesuit în tribune. Arena nu era finalizată în timpul turneului final, vestiarele şi câteva căi de acces fiind terminate abia un an mai târziu.

Vedeta

Ademir - Considerat unul dintre cei mai buni atacanţi din istoria fotbalului, rapidul brazilian - poreclit "Mandibula" pentru proeminenţa maxilarului său - era un maestru al jocului de careu, schimbările sale de ritm şi şutul puternic aducându-i şi titlul de golgheter în 1950, cu nouă goluri.

Surpriza

Uruguay - Cu o echipă muncitoare şi talentată, uruguayenii au avut nevoie de doar patru partide pentru a cuceri din nou Cupa Mondială. Marcatorii celor două goluri din finală Alcides Ghiggia şi Juan Alberto Schiaffino au ajuns câţiva ani mai târziu în Serie A, unde au evoluat ani buni pentru AS Roma, respectiv AC Milan. Decepţia Anglia - Inventatorii fotbalului - prezenţi pentru prima oară la Cupa Mondială, au câştigat un singur meci la debut. Englezii s-au impus în faţa selecţionatei statului Chile, însă au cedat în faţa Statelor Unite şi a Spaniei, echipă care s-a calificat în grupa finală.

Ne puteți urmări și pe Google News