Israelul se opune redeschiderii consulatului SUA din Ierusalim. Ar avea un efect destabilizant asupra guvernului

epa09422359 US President Joe Biden delivers an update on the Afghanistan evacuations from the East Room of the White House in Washington, DC, USA, 20 August 2021. As evacuations continue the White House reports that the US has evacuated about 9,000 people since 14 August. EPA/SHAWN THEW

Reprezentanțuu guvernului israelian au declarat miercuri că planul SUA de a-și redeschide consulatul din Ierusalim, care a fost în mod tradițional o bază pentru informarea diplomatică a palestinienilor, este o „idee proastă” și ar putea destabiliza noul guvern al premirului Naftali Bennett.

Administrația anterioară a președinteluiDonald Trump a sprijinit pretențiile Israelului asupra Ierusalimului și a mutat ambasada SUA de la Tel Aviv la Ierusalim într-un act de recunoașterea a Ierusalimului drept capitală a statului evreu. Drept urmare, consulatul american a fost subordonat misiunii diplomatice. Decizia fostului președinte i-a înfuriat pe palestinieni, care doresc ca Ierusalimul de Est să fie capitala unui viitor stat palestinian.

Joe Biden renunță la politica pro-israeliană a lui Trump

Președintele Joe Biden s-a angajat să restabilească legăturile cu palestinienii și să sprijine o soluție cu două state- unul israelian, altul palestinian. Din această viziune face parte și redeschiderea consulatului american la Ierusalim, care a fost închis în 2019. Schimbarea de viziune de la Casa Albă nu este, însă, pe placul noului guvern israelian. "Credem că este o idee proastă", a declarat ministrul de externe israelian Yair Lapid într-o conferință de presă atunci când a fost întrebat despre redeschiderea consulatului. „Ierusalimul este capitala suverană a Israelului și numai a Israelului și, prin urmare, nu credem că este o idee bună.

Știm că administrația (Biden) are un mod diferit de a privi acest lucru, dar, din moment ce se întâmplă în Israel, suntem siguri că ne ascultă foarte atent”. Decizia lui Biden se bucură, însă, de sprijin din partea palestinienilor. Wasel Abu Youssef, un reprezentant al Organizației pentru Eliberarea Palestinei, a declarat că Israelul încearcă să păstreze status quo-ul și să blocheze orice soluție politică. Ambasada SUA nu a făcut niciun comentariu legat de această dispută.

Israel consideră că întregul Ierusalimul este capitala sa și că orașul nu poate fi divizat. Această pretenție nu este recunoscută la nivel internațional.

Israelul a cucerit estul orașului, Cisiordania și Gaza în războiul din 1967.

Guvernul israelian ar putea fi destabilizat

Actualul premier israelian Naftali Bennett, un naționalist aflat în fruntea unei coaliții eterogene, se opune statului palestinian. Deschiderea consulatului ar putea avea un efect destabilizant asupra guvernul lui Bennett, care a pus capăt în iunie lungului mandat de premier al lui Benjamin Netanyahu, afirmă ministrul de externe Lapid.

"Avem o structură interesantă și totuși delicată a guvernului nostru și credem că acest lucru ar putea destabiliza acest guvern și nu cred că administrația americană dorește ca acest lucru să se întâmple", a spus el.

"Cred cu putere în soluția cu două state ... dar trebuie să recunoaștem faptul că acest lucru nu este fezabil în situația actuală", a încheiat Lapid, citat de Reuters.