Israelul, iritat de un poem în proză al unui laureat Nobel pentru literatură. „Un science-fiction de prost gust”

Israelul, iritat de un poem în proză al unui laureat Nobel pentru literatură. „Un science-fiction de prost gust”

Ministerul israelian de Externe a calificat astăzi drept “jalnic" poemul în proză publicat de scriitorul german Günter Grass, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură, în care apără Iranul şi afirmă că “puterea atomică a Israelului ameninţă pacea mondială".

“Această trecere a lui Günter Grass de la ficţiune la science-fiction este de foarte prost gust, poemul său este jalnic şi total lipsit de graţie", a declarat pentru AFP Yigal Palmor, purtător de cuvânt al diplomaţiei israeliene.

O reacţie a avut şi istoricul Tom Segev, în a cărui opinie scriitorul german este “mai degrabă patetic decât antisemit". “Comparaţia între Israel şi Iran este incorectă, pentru că, spre deosebire de Iran, Israelul nu a ameninţat niciodată că va şterge de pe hartă un alt stat", afirmă Segev, în paginile cotidianului Haaretz.

La rândul său, comentatorul Shai Golden notează, în ziarul Maariv, că declaraţiile lui Günter Grass “nu vorbesc neapărat despre un antisemitism, ci despre refuzul său de a-şi asuma responsabilitatea pentru crimele sale istorice". “Sunt de acord cu aproape tot ce a spus. Dar, pur şi simplu, el nu are dreptul moral şi istoric de a spune", scrie comentatorul, invocând “trădarea principiului ispăşirii, faţă de care orice german trebuie să se angajeze pentru totdeauna atunci când vorbeşte despre Israel şi despre evrei", transmite și Agerpres.

Fost soldat în trupele SS

Poemul în proză “Ceea ce trebuie spus" (Was gesagt werden muss), apărut miercuri în cotidianul Süddeutsche Zeitung, dă expresie îngrijorării faţă de eventualele atacuri de tip preventiv ale forţelor israeliene împotriva instalaţiilor nucleare iraniene.

De cealaltă parte, constată laureatul premiului Nobel, “există această altă ţară (trimitere evidentă la Israel - n.red.) care dispune de ani de zile de un arsenal nuclear în creştere - chiar dacă este ţinut secret - şi fără niciun control, pentru că nu este permisă nicio verificare".

Günter Grass denunţă şi “tăcerea generalizată asupra acestui subiect", pentru că “verdictul de antisemit ar cădea automat" asupra celui care ar rupe această tăcere. În 2006, după decenii în care a criticat de pe poziţii de stânga felul în care Germania îşi abordează trecutul nazist, Günter Grass a provocat o vie controversă prin recunoaşterea apartenenţei sale de tinereţe la trupele Waffen SS.

Ne puteți urmări și pe Google News